Dreigbrief aan directeur Wereldmuseum

De Rotterdamse wethouder van Cultuur, Adriaan Visser (D66), dreigt de directeur van het Wereldmuseum persoonlijk aansprakelijk te stellen als die niet maatregelen neemt om collectiestukken te beschermen tegen schade.

Het Wereldmuseum in Rotterdam. Beeld anp
Het Wereldmuseum in Rotterdam.Beeld anp

Dat staat in een brief die Visser dinsdag heeft verstuurd aan de gemeenteraad. Volgens de wethouder wordt er zowel in het depot van het Wereldmuseum als in het museum zelf niet goed zorggedragen voor een aantal collectiestukken, waardoor die schade kunnen oplopen. De gemeente Rotterdam is eigenaar van een groot deel van de verzameling van het Wereldmuseum.

Visser heeft zijn waarschuwing gestuurd op basis van persoonlijke waarnemingen en op hetgeen hem is gemeld in een lopend onderzoek naar het Wereldmuseum. Een onafhankelijk onderzoekster gaat sinds het begin van dit jaar het functioneren van het Wereldmuseum na. De Erfgoedinspectie is daarbij ingeschakeld om te bepalen of directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum netjes met zijn collectie is omgegaan.

Visser zegt in een toelichting dat hij zelf naar het depot voor gemeentelijke musea in Rotterdam is geweest. Het Wereldmuseum huurt daar ruimte voor de opslag van het deel van de verzameling dat niet wordt tentoongesteld. Uit kostenoverwegingen - de gemeente Rotterdam heeft zwaar bezuinigd op het museum - wilde directeur Bremer deze depotcollectie verhuizen naar vrijgekomen kantoorruimte in zijn museum.

Verboden

De verhuizing werd echter in november vorig jaar verboden door de wethouder, onder meer omdat onduidelijk is of de beveiliging en de klimaatbeheersing in dit deel van het museum in orde zijn. 'Veel zaken in het depot staan nog steeds ingepakt, klaar voor vervoer', zegt Visser. 'Daartoe behoren bijvoorbeeld batik kleden die op hun zij liggen, terwijl ze liggend in een kast zouden moeten worden bewaard.'

Ook heeft hij vastgesteld dat in een ontvangstruimte van het museum zogeheten 'bisjpalen' (houten gedenkbeelden uit Papoea) onbeschermd hebben gestaan terwijl daar horeca-activiteiten werden ondernomen. Inmiddels heeft het museum een vitrine om de beelden gezet, zegt de wethouder. 'Maar het is raar dat ik de directeur hierop moet aanspreken.' Visser heeft Bremer vorige week gemeld dat hij voor 1 april maatregelen moet nemen. De museumdirecteur was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden