Dramatisering van Blatters leven wordt op volle sterkte gespeeld

Grappig is het zeker, acteur Paul R. Kooij die als FIFA-baas Sepp Blatter een koddig jodeldansje danst. Hij gaat helemaal uit zijn dak: eindelijk is hij de entertainer die hij zijn hele leven graag had willen zijn. Waarheidsgetrouw zal deze scène niet zijn, maar het is een van de weinige dichterlijke vrijheden die de makers van de voorstelling FIFA Blatter - de val van de voetbalkeizer zich hebben gepermitteerd.

Sepp Blatter. Beeld Daniel Rosenthal.
Sepp Blatter.Beeld Daniel Rosenthal.

'Een wereldpremière' noemt producent Janke Dekker dit toneelstuk. Terecht: nog niemand heeft zich aan een dramatisering van Blatters turbulente leven als wereldvoetbalkeizer gewaagd. Voorde hand ligt het wel: Blatter is in zijn grootheidswaan en zelfbedrog immers verwant aan beroemde Shakespeare-personages als Richard III en King Lear. Hij laat geen middel onbeproefd om zijn macht te vergroten en te behouden, met als onherroepelijk gevolg de grote val neerwaarts.

Tom de Ket is de man achter dit project; hij schreef de tekst en regisseerde de voorstelling. Dat doet hij met dezelfde middelen als waarmee hij (co)auteur van de theatercyclus De Verleiders is. Dat wil zeggen dat sociaal, politiek en maatschappelijk ingewikkelde kwesties op heldere, ook voor een leek begrijpelijke wijze worden vertaald naar cabaretesk, revue-achtig theater. Met vaak ook een opgeheven vinger: mensen, laat je niet bedotten door het grootkapitaal, de zorgmaffia, de banken en vul verder maar in.

In Blatter houdt hij zich voor een groot deel aan de feiten. De voorstelling begint met het beeld van de eenzame oude man op de top van de apenrots die terugkijkt op zijn leven. O, wat heeft hij het allemaal goed bedoeld, kijk eens wat hij allemaal voor het Afrikaanse voetbal heeft gedaan, en mooi toch dat hij de wereld eens in de vier jaar The Greatest Show on Earth (lees: het WK-voetbal) heeft gegeven! Oké, daar is wat smeergeld, omkoperij, corruptie en maffioos gekonkel aan vooraf gegaan, maar alla, de bal moet rollen.

De Ket reconstrueert vervolgens in een aantal ontmoetingen tussen Blatter en belangrijke mensen uit de voetbalwereld hoe het zover heeft kunnen komen. Daarmee geeft hij niet alleen een inkijkje in het voetbalbedrijf maar ook in de ziel van de hoofdpersoon, die er heilig van overtuigd is dat een man maar twee dingen nodig heeft: voetbal en vrouwen (Blatter was vier keer getrouwd). Dit alles onderstreept wat we al wisten: de voetbalwereld deugt van geen kanten.

Sepp Blatter. Beeld Daniel Rosenthal.
Sepp Blatter.Beeld Daniel Rosenthal.

De voorstelling wordt op volle sterkte gespeeld, met harde stemmen en uitroeptekens achter elke zin. Af en toe is er een knallend theatereffect en tussen al dit geweld blijft Paul Kooij stevig overeind als de man die in wezen zo naïef en clownesk is, dat hij de werkelijkheid is ontstegen.

De Ket heeft aan het slot nog een leuke verrassing in petto, waarvan we hier alvast één ding mogen verklappen: Nederland doet in 2022 mee aan het WK voetbal in Qatar, en Dirk Kuijt is dan bondscoach.

FIFA Blatter, de val van de voetbalkeizer,
Tekst en regie: Tom de Ket.
Door: Janke Dekker Producties.
Gezien 16.1 in Schouwburg Het Park, Hoorn. Tournee t/m 30.4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden