Dramatische lucht geeft Caïro allure

Kunnen wij in Nederland wel eens mopperen op nieuwbouwwijken die als gezwellen aan dorpskernen ontspruiten – één bezoek aan de Nijldelta in Egypte en we zouden onze mond wijselijk houden....

Sacha Bronwasser

Hala Elkoussy (1974) komt uit Caïro en ook al studeerde zij eerst aan het Goldsmiths College in Londen en nu aan de Rijksakademie in Amsterdam, haar werk is doordrenkt van haar geboortestad. Twee jaar geleden nam zij deel aan de fotomanifestatie Noorderlicht met een serie geënsceneerde foto’s in de oude binnenstad. Voor Peripheral and other Stories, haar werk dat eerder op de Biënnale van Istanbul was te zien en nu in Bureau Amsterdam, zijn de anonieme, intens lelijke buitenwijken van Caïro het onderwerp.

De fotoserie Peripheral Landscapes van die wijken is van grote afstand genomen, zodat de schaal van de bebouwing onduidelijk is en de bewoners bijzaak lijken, als ze al in beeld verschijnen. Elkoussy heeft gewacht op dramatische luchten, hoge witte wolken in een heel erg blauwe lucht of een violette zonsondergang. Dat geeft onverwachte allure aan de periferie die doorgaans onder een drabbige lucht schuilgaat.

De film Peripheral Stories is een ander verhaal. Daar blijft de buitenwijk ook op een afstand doordat de camera er steeds langsrijdt en nooit dichterbij komt. Maar de geluidsband is een vlechtwerk van kleine anekdotes en verhalen uit de krant en advertenties die kleur geven aan de anonieme torenflats. Daarop wordt verteld over de islamitische dameskapper die eigenlijk zondig werk doet, moppert een oude vrouw over de stijgende prijzen en hoor je hoe een ‘microbus’ een man aanrijdt.

Af en toe klopt dat met het beeld, en maakt Elkoussy pure fictie. Dan weer lijkt de film een aanklacht tegen de alles overwoekerende bouwzucht, als een rondtollende vrouw de holle frasen uit een bouwbrochure opzegt . ‘Own a villa away from the slums! Let us make your dream come true!’

Hala Elkoussy is een schoolvoorbeeld van het type global kunstenaar dat de laatste jaren alom aanwezig is. Afkomstig uit een niet-westers land maar daar wel opgeleid en volledig werkend binnen de beeldtaal die daar geleerd wordt. Hala Elkoussy kent haar Deleuze, haar Godard en de fotoschool van het echtpaar Becher, maar gelukkig blijft ze daarin niet steken. Zij keert met al die bagage steeds terug naar haar stad, een stad die zich aan alle wetten en theorieën onttrekt. Caïro is haar schatkist.

Amsterdam, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59): Peripheral, foto- en videowerken van Hala Elkoussy, t/m 14 mei; di t/m zo 11-17u. Tel. 020-4220471 (www.smba.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden