Downsizing, Las hijas de abril en Call me by your name

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van piepkleine mensjes tot een liefdesgeschiedenis.

Pauline KleijerHein JanssenJoris HenquetStefan KuiperKevin Toma en Floortje Smit
null Beeld
Beeld

1. Film: Downsizing

Regie: Alexander Payne.

In Downsizing is het de wetenschap gelukt om de mens te verkleinen. Paul Safranek (Matt Damon) ziet zo'n verkleining wel zitten. Hij weet zijn vrouw over te halen en meldt zich bij Leisureland, een van de kolonies die in Amerika voor kleine mensen zijn ingericht. Een beschermde, artificiële omgeving waar de gewone man zich kan laven aan luxe. Met Safraneks onbeholpenheid, bewust tenenkrommend, schetst regisseur Payne een kritisch portret van de gemiddelde Amerikaan. De vele losse eindjes maken het drama weliswaar onevenwichtig, maar ook rijk aan ideeën.

null

Downsizing

2. Theater: Dumas/ La Dame/ De Sade door Maatschappij Discordia

Tournee t/m 8 maart.

In Dumas/La Dame/De Sade van Maatschappij Discordia wordt het door Alexandre Dumas geschreven toneelstuk over de tragische Marguerite Gautier uitgebeend tot een aantal cruciale scènes en gelardeerd met teksten van Markies De Sade. Discordia vermengt dit tot een theaterstuk dat intelligent en lichtvoetig tegelijk is, een mooie combinatie van schijnbaar achteloos toneelspelen en intense voorbereiding. Met drie erg goede actrices en als extra een dansante entr'acte van Jan Joris Lamers - even weemoedig als frivool.

null

Dumas/La Dame/De Sade (Maatschappij Discordia)

3. Cabaret: Alle 30 NUHR door Niet Uit Het Raam

Tournee t/m 24 maart.

In dertig jaar maakten ze samen negentien voorstellingen, en uit al deze voorstellingen zal vanavond een scène of liedje voorbijkomen. Met die mededeling openen cabaretiers Joep van Deudekom, Peter Heerschop, Viggo Waas en Eddie B. Wahr de best-of-voorstelling van hun formatie Niet Uit Het Raam, kortweg NUHR. Het resultaat is strak uitgevoerd, met sterk spel over de hele linie en zorgvuldig gebruik van decorstukken, licht en muziek. Deze vier mannen halen het beste in elkaar naar boven.

null

Alle 30 NUHR door Niet Uit Het Raam

4. Beeldende kunst: De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw

Frans Hals Museum, Haarlem, t/m 18 maart.

De kunst van het lachen werpt een wijd net uit. Er zijn komische types: narren, waardinnen en vrolijke drinkers; er zijn boertige taferelen en er is satire met vermenselijkte dieren. De expositie beschikt over een baaierd aan sterke bruiklenen, een mooi uitgevoerde catalogus met intelligente essays en, niet vanzelfsprekend, lezenswaardige lemma's.

null

De kunst van het lachen

5. Film: Las Hijas de Abril

Regie: Michel Franco.

Waarom mag Abril niet weten dat haar dochter Valeria een kind krijgt? Dat is de eerste van vele vragen die schrijver-regisseur Michel Franco opwerpt. Zijn statische, even beeldschone als ijzingwekkende beelden lijken geduldig te wachten op onheil. Las hijas de Abril is ondanks alle Mexicaanse zon en zeewind een aartsdonker portret van een gebroken gezin. Een film waarbij je de mensen op het doek het liefst eigenhandig door elkaar zou willen rammelen. En die je vervolgens verslagen in je bioscoopstoel neerdrukt.

null

Las hijas de abril

6. Film: Call Me By Your Name

Regie: Luca Guadagnino.

Simpel gesteld gaat Call Me by Your Name over de zomerliefde tussen de 17-jarige Elio (Timothée Chalamet) en de 24-jarige Oliver (Armie Hammer). Het grootste deel van de ruim twee uur durende film draaien Elio en Oliver schitterend om elkaar heen, tijdens een broeierige zomer in Noord-Italië waarin de perziken zwaar aan de takken van fruitbomen hangen, de warmte zindert en de insecten zoemen. Ergens tijdens de fietstochtjes en zwempartijtjes groeit hun vriendschap uit tot een zielsverwantschap, zonder dat precies valt te reconstrueren wanneer dat gebeurt.

null

Call me by your name

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden