Aaf leest sterrenDotan & Moby

Dotan heeft het trollenleger van zich afgeschreven en zingt er misschien wel over, Moby maakt excuses

Dotan Harpenau. Beeld ANP Kippa

Elke week belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes uit de bladen en van de sites.

Kruipen

Het is voor Dotan misschien niet prettig, maar uw sterrenkijker was verheugd toen het woord trollenleger weer in de pers opdook deze week. Trollenleger, geef toe: weinig woorden uit de militaire sfeer zijn zo vrolijk.

Het ging weer volop over trollenlegers omdat Dotan had bekendgemaakt dat hij woensdag in de ochtend zijn nieuwe single zou presenteren. En omdat hij al dat gedoe met die trollen had gehad – kort samengevat: De Volkskrant kwam er in 2018 achter dat veel Dotanfans die op sociale media berichten achterlieten, niet bestonden maar door hemzelf bedacht waren – kreeg zijn aangekondigde single natuurlijk veel aandacht.

‘Ook wij hebben natuurlijk de primeur woensdagochtend om 8 uur!’ twitterde 3 FM gisteren al blij. Ook beroemdheden als Giel Beelen, Rens Kroes en Fred van Leer reageerden met de nodige gevouwenhandjes- en spierballenemoji’s op Dotans aankondiging op Instagram.

Het woord trol komt misschien zelfs in het liedje voor, want, schreef Dotan in zijn aankondiging: ‘Ik ben een paar maanden terug de studio ingedoken en heb alles van mij afgeschreven.’ Dus misschien gáát de song ook echt wel over mensen als Karel Leegwater, Ineke D. en Peggy van den Berg, en al zijn andere zelfbedachte fans. Zou prachtig zijn.

Dotan heeft in ieder geval weer veel zin ‘het podium op te kruipen’ – gekke Dotan, je bent zelf geen trol!

Koraalriffen

Gevalletje van ‘Ik heb niks gedaan!’ gevolgd door een wijfelend ‘Sorry’ – het komt vaak voor in de politiek, maar ook bij de sterren. Moby heeft een tijdje geleden zijn autobiografie uitgebracht, omineus getiteld Then It Fell Apart, en daarin beschrijft hij hoe hij een korte relatie had met Nathalie Portman toen zij 20 was en hij 33.

Portman was niet ingelicht over haar rol in zijn boek, en berichtte nadat het verscheen dat zij hun tijd samen heel anders had gezien: ‘Tot mijn verbazing omschrijft hij de zeer korte tijd dat we elkaar kenden als daten. In mijn beleving was hij een oudere man die creepy deed terwijl ik net van de middelbare school kwam.’ Ook klopte volgens haar haar leeftijd in het boek niet: ‘Hij zegt dat ik toen twintig was: dat was ik niet. Ik was net achttien geworden. Hij en zijn uitgeverij hebben nooit de feiten gecheckt, wat bijna opzettelijk voelt voor mij.’

Aanvankelijk verdedigde Moby zichzelf door te zeggen dat hij ‘in de war’ was door Portmans opmerkingen. Maar na een poos meldde hij nu ineens dat Portmans kritiek op hem ‘heel valide’ was, en bood zijn excuses aan.

Op Instagram plaatste Moby deze week een wit vlak met in het midden de woorden ‘from moby, an apology’. Vinden we al een beetje megalomaan. Vervolgens schreef hij dat hij na alle kritiek inzag dat het onnadenkend was om Portman in zijn boek te verwerken zonder haar in te lichten, en ook onnadenkend om haar kritiek daarna niet serieus te nemen.

Iets later plaatste hij een filmpje van zichzelf waarbij hij schreef dat mensen hem mochten haten, maar: ‘Volgens de Verenigde Naties zullen een miljoen diersoorten binnenkort uitsterven, de vluchtelingencrisis wordt erger en erger, de koraalriffen verdwijnen, en ook de regenwouden verdwijnen.’

Een geheel nieuwe manier voor sterren om met kritiek om te gaan. Zeggen dat de regenwouden verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden