ColumnAaf leest sterren

Dotan heeft het gehad met liegen en Martien steelt de show

. Beeld .
.Beeld .

Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Vandaag: Dotan en Martien Meiland.

Aaf Brandt Corstius

Voorsprong

Dat alle wetten – de zwaartekracht, middelpuntvliedende kracht, etcetera – ook op beroemdheden toepasbaar zijn, zie je aan Dotan. Hij toonde deze week aan dat hij onderhevig is aan de wet van de remmende voorsprong.

Dotan kwam uit de kast in het programma Waar is de mol? Hij vertelde daar dat hij een vriend heeft. En homo is. Daarna wijdde hij er een Instagrambericht aan dat door het AD als ‘lijvig’ werd omschreven.

We kennen Dotan als de zanger die zelf accounts aanmaakte op de sociale media, zodat hij via die accounts zelfbedachte fans uitzinnig kon laten reageren op, nou ja, zichzelf. De Volkskrant kwam erachter, Dotan en zijn nepfans werden ontmaskerd, en het woord ‘trollenleger’ werd ineens doodnormaal.

‘Het laatste jaar was niet makkelijk, maar het leerde me om authentiek te zijn.’ Beeld ANP
‘Het laatste jaar was niet makkelijk, maar het leerde me om authentiek te zijn.’Beeld ANP

Maar Dotan heeft het gehad met liegen: ‘Het laatste jaar was niet makkelijk, maar het leerde me om authentiek te zijn.’ Dat bedoelen we met de wet van de remmende voorsprong: als Dotan altijd al reuze authentiek was geweest en niet via harde lessen had moeten leren om het te worden, had hij nú misschien minder motivatie gehad om met deze – nog steeds – ingewikkelde mededeling te komen.

Over zijn homoseksualiteit vertelde Dotan: ‘Bij het tekenen van mijn eerste platendeal tien jaar geleden, werd me geadviseerd om er nooit over te praten.’

Je kunt je, als je cynisch bent, afvragen wie van zijn toen nog fictieve fans erover was gevallen dat hij homo was. Ze waren er absoluut dolenthousiast over geweest.

Maar dat is flauw.

Vluchtig

We borduren voort op de thema’s homoseksuali- en authenticiteit en landen daarbij natuurlijkerwijs aan bij Martien Meiland. Slechts weinig mensen die bekend worden door het realitygenre, dus als zichzelf, weten succesvol en bestendig doorbraak te maken naar het echte sterrendom. Uit ons blote hoofd is alleen Britt Dekker dat gelukt: ooit gecast als dom meisje, nu alomtegenwoordig als presentatrice, actrice en paardendeskundige.

Martien Meiland werd ontdekt in Ik vertrek als belichaming van de prettig-hysterische geest. Meiland is een graatmagere, besjaalde man die alleen maar kan praten met een stem die overslaat van emotie. En als de emoties hem echt te veel worden, begint hij zijn adagium ‘Wijnen, wijnen, wijnen!’ te roepen. Hij vertrok met zijn ex-vrouw die zijn beste vriendin is (hij is homo), naar Frankrijk. Om daar iets met een chateau te doen.

Martien Meiland, geheel zelf geschoold in leuk-doen, stal de show. Beeld Hollandse Hoogte / Mario Nap Fotografie
Martien Meiland, geheel zelf geschoold in leuk-doen, stal de show.Beeld Hollandse Hoogte / Mario Nap Fotografie

Dat Meiland leuk was, zag iedereen wel, dus kreeg hij dit jaar zijn eigen spin-off, Chateau Meiland, waarin hij nog meer mocht wijnen, godverrrdomme roepen en kijkcijferrecords breken, en nu werd hij door een geniale inval van Paul de Leeuw gevraagd voor Ranking the Stars.

Hoe vluchtig het sterrendom is, zag je voor je ogen gebeuren: ooit dacht je dat Patricia Paay of Ryanne van Dorst met wat champagne op voor eeuwig garant zou staan voor uren entertainment, maar nu kwam daar Martien Meiland, geheel zelf geschoold in leuk-doen, en stal de show.

Wij zien een solocarrière voor ons. In de vorm van een talkshow. Late late night. Met wijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden