Doppers uit India

Pittige doperwtjes met papadums
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ik ben dol op de Indiase keuken. Niet alleen omdat het gewoon lekker is, met veel smaak, veelzijdig en ga zo maar door. Maar het is ook makkelijk eten om klaar te maken voor een grote groep. Veel gerechten zijn vegetarisch, maar allemaal zo vol van smaak dat geen carnivoor zich tekortgedaan voelt. Omdat er zoveel keuze is, eten ook kieskeurige kinderen hun buikje vol. En geen vlees, maar wel peulvruchten is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor je portemonnee.

Toen er dus laatst drie gezinnen kwamen eten, maakte ik een Indiaas buffet. Deze doperwtjes aten we ook, maar voor kinderen zijn ze misschien te pikant. Wil je ze toch, verdeel het gerecht dan over twee pannen: eentje met en eentje zonder de rode peper!

Pel de ui en de knoflook en snijd ze in kleine stukjes. Verhit de ghee – of zonnebloemolie, als u geen ghee heeft – en fruit de ui en de knoflook met een snuf zout zachtjes aan. Laat het bakken tot de ui zacht en doorzichtig is. Haal de steelaanzet en de zaadlijsten uit de peper en snijd hem in kleine reepjes. Doe dit bij de ui in de pan en bak het even mee.

Voeg komijnpoeder, geelwortelpoeder, cayennepeper en korianderpoeder toe en bak alles even mee tot het begint te geuren. Doe de tomaten in de pan met een theelepel zout. Doe er ook een half blik water bij, dat is 200 ml. Schil de aardappel en snijd hem in dobbelsteentjes. Voeg aardappel en doperwten toe, roer goed om en breng het aan de kook. Laat het 10 minuutjes pruttelen. Proef op zout en peper.

Papadums zijn pannenkoekjes, gemaakt van linzendeeg. Je kunt ze kant en klaar, dus al gebakken, kopen bij de supermarkt, maar die zijn niet zo lekker. Bij de toko of Aziatische super heb je ze ook ongebakken. Je kunt ze zelf bakken in een pan met olie. Ze bubbelen geweldig op, dat is leuk om te zien. Je kunt ze ook insmeren met olie en dan per twee een minuut in de magnetron doen.

Serveer met rijst en volle yoghurt.

2 uien

3 tenen knoflook

40 g ghee of 4 eetl. zonnebloemolie

1 rode peper

2 theel. komijnpoeder

1 theel. geelwortelpoeder (koenjit)

1 theel. cayennepeper

3 theel. korianderpoeder

450 g doperwten (gedopt)

1 grote aardappel

1 blik tomatenblokjes (440 ml)

1 pakje papadums (toko)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.