Review

Doorvlochten roman die een vitaal geloof in de menselijke integriteit ademt

Schrijnende roman over Pakistan ademt vooral geloof in menselijke integriteit. Achter intimidatie en wreedheid gaat een wereld schuil van mensen met verrassend herkenbare behoeften en dromen.

Hans Bouman
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

In zijn vijfde roman, De gouden legende (The Golden Legend), schrijft de in Pakistan geboren en op zijn 14de met zijn ouders naar Groot-Brittannië geëmigreerde Nadeem Aslam voor het eerst over zijn land van herkomst.

Wanneer wij in Nederland het woord 'Pakistan' horen, denken we onmiddellijk aan sektarisch geweld, bomvesten, droneaanvallen en andere ellende, en Aslam stelt zich in De gouden legende niet ten doel om dat beeld drastisch te veranderen. Wel maakt hij in zijn roman duidelijk dat ook achter de Pakistaanse werkelijkheid van religieuze vooroordelen, onderdrukking, intimidatie en wreedheid natuurlijk een wereld schuilgaat van mensen met verrassend herkenbare wensen en behoeften, dromen en idealen, krachten en zwakheden.

Aan het begin van De gouden legende lezen we over de opening van de nieuwe bibliotheek van de stad Zamana (losjes gebaseerd op Lahore), het trotse ontwerp van het architectenechtpaar Nargis en Massud. Om te voorkomen dat de islamitische geschriften, die van de oude naar de nieuwe bibliotheek dienen te worden getransporteerd, in een vrachtwagen of kar onrein worden, is een menselijke keten gevormd die de boeken van hand tot hand naar hun nieuwe bestemming voert.

Dan ineens verschijnen er twee mannen op een motor, die een westerse automobilist met pistolen bedreigen. De westerling - een Amerikaan, naar later blijkt - schiet op hen, en een verdwaalde kogel treft Massud dodelijk.

De gouden legende

Fictie
Nadeem Aslam
Uit het Engels vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema.
Atlas Contact;
368 pagina's; €27,99.

Enkele dagen later krijgt Nargis bezoek van een mysterieuze figuur die haar dringend vraagt in het openbaar te verklaren dat ze de schutter vergeeft, om zo de oplaaiende anti-Amerikaanse gevoelens te beteugelen. Zo niet, dan... Niet veel later volgen andere geheimzinnige bezoekers, met precies de tegenovergestelde eis.

Het is de opmaat tot een schrijnende, bij vlagen deprimerende maar zeker ook met hoop doorvlochten roman, die soms gebukt gaat onder iets te gewichtige symboliek en narratieve zijpaden, maar uiteindelijk vooral een vitaal geloof in de menselijke integriteit ademt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden