Doorverkoop tweedehands concertkaartje wordt veiliger

De aankoop van tweedehandskaartjes voor evenementen wordt veiliger. Aan kaartjes van het ticketbedrijf Paylogic wordt voortaan een nieuwe barcode en naam meegegeven als ze zijn verhandeld via doorverkoopsite Ticketswap. Daardoor wordt het oude kaartje ongeldig.

Lotte Grimbergen
Dj Tiesto & Calvin Harris in Ziggo Dome Beeld ANP
Dj Tiesto & Calvin Harris in Ziggo DomeBeeld ANP

De maatregel moet voorkomen dat tickets meerdere keren worden doorverkocht en mensen de toegang wordt geweigerd omdat iemand anders de toegangscode al heeft gebruikt. Ticketswap heeft in Nederland 700 duizend geregistreerde gebruikers. 40 procent van de daar verkochte kaartjes, voor festivals als Mysteryland, wordt verkocht via Paylogic. Concertzalen en andere klanten van Paylogic bepalen zelf of ze de optie voor hun kaarten beschikbaar stellen.

Doorverkoopsite Ticketswap werd opgericht om fraude en woekerprijzen in het doorverkopen van toegangskaarten te voorkomen, maar kon tot nu toe niet garanderen dat oplichting bij de website nooit voorkomt. Met de samenwerking met Paylogic kan dat straks voor een deel van de kaarten wel. Hans Ober, mede-oprichter van Ticketswap, wil niet zeggen hoe vaak oplichting toch voorkomt. 'Maar het is heel zeldzaam. Het gaat ons vooral om de garantie van veilig kaarten kopen die we nu kunnen geven. Veel mensen zijn terughoudend in het kopen van concertkaarten van particulieren. Dat kunnen we hiermee ondervangen.' Ook de concertzalen zelf kunnen met de nieuwe garantie hun bezoekers adviseren kaarten te kopen en verkopen via Ticketswap.

Verkopers moeten zich op Ticketswap via Facebook aanmelden, waardoor een fraudeur makkelijker terug is te vinden. Zo is bijvoorbeeld te zien of de handelaar bevriend is met een van jouw Facebookvrienden. Bovendien wordt de barcode van een kaart opgeslagen. Probeert iemand een toegangskaart twee keer te verkopen, dan houdt Ticketswap dit tegen. Ook kunnen kaarten voor maximaal 120 procent van de aankoopprijs worden verkocht, dat voorkomt exorbitant hoge prijzen voor populaire concerten.

Ticketswap hoopt ook op een deal met marktleider Ticketmaster, de twee partijen zijn met elkaar in gesprek.

Een andere manier om fraude en fors geprijsde tweedehands concertkaarten tegen te gaan, is het verkopen van 'kaarten op naam'. Hierbij moet de bezoeker zich legitimeren bij binnenkomst. Dit systeem zou een oplossing kunnen zijn voor kleinere concertzalen, maar bij grotere locaties als Ziggo Dome en de Arena zou het voor logistieke problemen kunnen zorgen.

Woekerprijzen Adele

Eind januari besloot minister Henk Kamp (Economische Zaken) de doorverkoop van concertkaarten te onderzoeken. SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelde Kamervragen over de hoge prijzen waarvoor kaarten voor een concert van Adele in Ziggo Dome werden aangeboden. De kaarten voor concerten van de populaire zangeres waren in rap tempo uitverkocht. Kort daarna werden sommige kaarten voor meer dan duizend euro per stuk aangeboden.

In antwoord op de vragen van Van Dijk zei minister Kamp dat wanneer een product schaars is, het de consument vrijstaat om een hogere prijs te vragen. Toch heeft hij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd de verkoop van tweedehandskaarten te onderzoeken. Dat onderzoek moet uitwijzen of doorverkoopsites die fors hogere prijzen hanteren zich aan de Mededingingswet houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden