Tv-recensieGidi Heesakkers

Doorpraten, doornapraten, ook als het meeste over corona al is gezegd

null Beeld

Zo klinkt de corona-echo: leuk is anders, maar het is even niet anders, het is even niet anders, maar leuk is anders. We vallen allemáál in herhaling.

Arjen Lubach verwonderde zich er al uitgebreid over in Zondag met Lubach: de NOS kapt de corona-persconferenties steeds voortijdig af. ‘Nabeschouwen terwijl de wedstrijd nog bezig is, dat doe je bij voetbal toch ook niet?’, in de woorden van Lubach. Dinsdagavond gebeurde het weer.

Tegen een oneliner-decor (‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’) waren Mark Rutte en Hugo de Jonge nog vragen van de aanwezige journalisten aan het beantwoorden toen Astrid Kersseboom al de belangrijkste punten begon samen te vatten en zich wendde tot de politiek commentator van dienst. ‘Xander van der Wulp, wat sprong er voor jou uit?’

De livestream liep ondertussen door, nog ruim een kwartier. Wie zich online verder liet informeren, zag De Jonge tussen de serieuze bedrijven door een geintje maken met crisistolk des Vaderlands Irma Sluis. Hij had het over de wereldwijde run op de benodigdheden om testen mee te kunnen uitvoeren. ‘Hamsteren zou je het kunnen noemen’, zei hij, terwijl hij toekeek hoe zij al hamstergebarend haar lach inhield.

De reden van dat irritante afkappen op NPO 1: in het gat van De wereld draait door draait de tv door, en binnenblijvers blijven massaal plakken voor het volgende programma. Margriet van der Linden zat in M al klaar voor de nazit. Aan Jeugdjournaal-presentator Laura Hoogendoorn, psycholoog Gijs Coppens, Kiet Engels van de documentaire De kinderen van juf Kiet en politiek duider Marleen de Rooy van de NOS om in 3-2-1 een oordeel te vellen over de prestatie. Was deze persconferentie beter verlopen dan het communicatierommeltje van vorige keer?

Minister Hugo de Jonge en gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferentie van dinsdag 31 maart. Beeld NOS
Minister Hugo de Jonge en gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferentie van dinsdag 31 maart.Beeld NOS

Stukken beter, hadden we met z’n 7,6 miljoenen tegelijk kunnen zien. De psycholoog aan tafel vond dat Rutte het ‘heel goed’ deed, zijn opening was ‘echt heel helder’ geweest. Het verhaal van Hugo de Jonge en het beantwoorden van de vragen vond hij dan weer ‘wat lang’. Van der Linden was benieuwd: hoe dacht hij dat mensen thuis op de bank naar deze boodschap hadden gekeken?

Dat konden de mensen thuis op de bank natuurlijk zelf ook wel bedenken.

Zo klinkt de corona-echo: leuk is anders, maar het is even niet anders, het is even niet anders, maar leuk is anders. We vallen allemáál in herhaling.

En toen moesten de andere talkshows nog beginnen, voor de driedubbele analyse. Ze moeten dit allemaal bespreken, want iets anders deert ons op het moment niet. Doorpraten, doornapraten, ook als het meeste al is gezegd.

Dus deelde Xander van der Wulp ’s avonds bij Op1 nog eens wat er voor hem was uitgesprongen: de eindeloosheid. ‘Dat is toch wel weer iets wat dan wel indruk maakt na zo'n persconferentie: het is gewoon ook na 28 april, want dat is eigenlijk de boodschap, totaal onduidelijk hoe het eruit gaat zien.’ Er is geen einddatum, vatte presentator Tijs van den Brink samen. ‘We zijn er nog lang niet.’

Nog lang niet. Nog lang niet. En we zijn dus ook nog lang niet uitgepraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden