Doorbraak Westbroek in Londen

Eva-Maria Westbroek, de sopraan die tijdens het Holland Festival furore maakte bij de Nederlandse Opera in de hoofdrol van Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth van Mtsensk, is in dezelfde rol doorgebroken in de Londense Royal Opera....

Van onze verslaggever

Volgens Andrew Clark, criticus van The Financial Times, is Westbroek ‘de Katerina waar deze productie op heeft gewacht’. Westbroeks ‘indrukwekkende stem en boeiende présence’ laten de voorstelling uitgroeien tot iets dat ‘veel meer is dan de som der delen’, vindt Clark. De tragikomische regie van Richard Jones, in 2004 voor het eerst op het toneel gezet van het Royal Opera House Covent Garden, heeft plotseling ‘veel meer impact’.

Sjostakovitsj’ ‘Ledi Makbet’ is een Russische koopmansvrouw die getiranniseerd wordt door haar schoonvader en verwaarloosd door haar echtgenoot. Ze begint een verhouding met een knecht, vermoordt man en schoonvader, en verdrinkt zich wanneer ze door haar minnaar en diens nieuwe liefje wordt verraden en bespot. De Londense Times prijst Westbroeks ‘perfecte’ uitstraling in de veeleisende rol. The Guardian noemt Westbroek een ‘gevoelige vertolkster, berekend op alles wat de partituur vereist’. De krant spreekt van een ‘enorm veelbelovend debuut’ en een ‘top-class revival’.

Westbroek (36), die de afgelopen vijf jaar in dienst was van de Opera van Stuttgart, begon haar carrière in de jaren negentig in Nederland moeizaam. Ze zong in een restaurant om bij te verdienen, onderging hypnotherapie en verhuisde naar Duitsland, waar belangrijke operahuizen een oogje op haar kregen en haar in grote rollen op het podium zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden