Recensie Want de avond

Door gebrek aan verhulling worden we niet verleid mee te leven met Enquists nieuwe roman (twee sterren)

Anna Enquists roman Kwartet  uit 2014, een kalm opgebouwd verhaal over vier leden van een strijkkwartet, had een onverwacht heftig, thrillerachtig slot, met de gijzeling door een gevaarlijke crimineel. Enquists nieuwe roman Want de avond is de opvolger daarvan. Wat het onevenwichtige einde van een roman leek, blijkt de opmaat voor een nieuw boek, dat zich overigens prima separaat laat lezen.

Hoe het verdergaat: Carolien verloor een pink bij de gijzeling. Ze kan niet meer spelen en verschanst zich apathisch in haar huis. Eerder verloor ze al beide zonen bij een ongeluk, de gijzeling was één trauma te veel. Haar echtgenoot Jochem, vioolbouwer, is doodsbang geworden, en zoekt zijn heil in extreme veiligheidsmaatregelen. Hun vrienden Heleen en Hugo willen niet meer terugdenken aan de ramp en vluchten in een nieuw leven.

Want de avond

Anna Enquist

De Arbeiderspers; 256 pagina’s; € 21,50.

De roman thematiseert verandering (het nieuwe) tegenover het verleden, wat op vele niveaus wordt uitgewerkt: de klassieke muziek als beleving van het verleden, een reis naar China als voorbeeld van het omgaan met snelle veranderingen.

Enquist laat zien hoe vier mensen verschillend met een trauma omgaan. Iedereen zit vast en niemand kan over zijn gevoelens praten – maar wel denken. Lange monologues intérieurs vertellen gedetailleerd hoe Carolien en Jochem zich voelen. De roman lijdt onder dit hyperrealisme. We lezen álles, ook de sentimenteelste verzuchtingen (zoals we die allemaal hebben) en de innerlijke veroordeling daarvan. Daardoor blijft er niets te raden over. Bovendien zijn veel van die reflecties niet erg diepgaand: ‘Ik wil niet meer gedumpt worden’, ‘laat gaan, laat gewoon gaan’. Door het gebrek aan verhulling worden we niet verleid met het drama mee te leven. Dat werk heeft de schrijver al gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden