De boekenluisteraar

Door de zure appel heen bijten

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Deze week: The subtle art of not giving a f*ck.

The subtle art of not giving a f*ck,Mark Manson, voorgelezen door Roger Wayne.Beeld rv

Nu luisteren een van de grote problemen van deze tijd is geworden, dat alles onder het mom van de Vrijheid van Meningsuiting, weet ik niet of ik in deze kolommen voor dovemansoren aan het werk ben, of juist voor eigen parochie preek. 

Mijn eerste instinct na de Fabeltjeskrant van Thierry Baudet was mijn eigen onkunde te onderzoeken. Die uil, ja die kwam uit de oudheid, maar het citaat waarmee Baudet zijn speech opende, zij het in enigszins vrije vertaling, was oorspronkelijk van Hegel. Niet gelezen, niet geluisterd, maar de luisterwereld staat voor niets, want via de Audible.de is Hegels Phänomenologie des Geistes (vollversion von 1807) gelezen door Martin Grimsmann en Lutz Hansen zo te krijgen. Verbazingwekkend genoeg is deze uitgave nog maar een maand geleden verschenen. Als dat geen Zeitgeist is. Hiermee ben je wel meteen bijna 29 uur onder de pannen, maar een uurtje kant en klare Hegel is er ook bij onder andere Storytel. Wie weinig tijd heeft omdat ze bijvoorbeeld zo naar een debat in de Eerste Kamer moet, kiest dan voor Hegel: philosophy in an hour, gelezen door Jonathan Keeble. Dit is natuurlijk iets meer klok dan klepel, maar wordt niet voor niets aangeprezen met de zin: philosophy for busy people. Dat is er sowieso al een om wat langer over na te denken.

1807 is lang geleden, maar misschien moeten we toch nog wat dieper in de oorzaak van de chaos duiken. Met Stephen Fry’s Mythos bijvoorbeeld, en echt niet alleen vanwege die uil van Minerva, maar vooral omdat de verhalen zo mooi zijn. Escapisme van de bovenste plank, en het luistert zo prettig naar Fry, die het boek zelf voorleest en van wiens stem de ironie, de relativering, de humor afdruipt. Wie het interview dat Adriaan van Dis hem over dit boek afnam heeft gezien, weet dat Fry een rasverteller is en dat je van zijn stem niet snel genoeg krijgt. Ook niet van de verhalen, zeker nu ongewis is uit welke hoek de nieuwe politiek zijn argumenten zal halen, is het aan te bevelen de literatuur op orde te hebben.

Dat de uitslag van de verkiezingen praktisch samenviel met de bekendmaking dat Nederland een plaats steeg op de lijst van gelukkigste landen ter wereld, was ook weer reden tot verbazing. Hebben we nu problemen of zoeken we problemen? En is dat te wijten aan een generatie die niets gewend is, of aan een generatie die alles gewend is? Mag ik u suggereren: The subtle art of not giving a f*ck, geschreven door de 33-jarige blogger Mark Manson, voorgelezen door Roger Wayne. Oorspronkelijk bedoeld voor Mansons eigen generatie die ‘alleen al een medaille kreeg wanneer ze ergens kwam opdagen’, en met als oogmerk te leren dat we soms door de zure appel heen moeten bijten. Onvrede om de onvrede wordt in dit boek bestreden, en omdat het met energieke overtuiging wordt gelezen door Wayne, moet je wel luisteren. Ja, dit is een Amerikaans zelfhulpboek, en daar zat u niet op te wachten. Guess what? I don’t give a f*ck.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden