Klassiek

Door de opgewekte optredens en het wisselende decor vliegt de voorstelling over Belle van Zuylen voorbij ★★★★☆

In verschillende vertrekken in het kasteel trakteren de musici van het ensemble Camerata Trajectina de bezoekers op miniconcerten.

Jenny Camilleri
‘Belle, vertel’ door Camerata Trajectina. Beeld Foppe Schut
‘Belle, vertel’ door Camerata Trajectina.Beeld Foppe Schut

Nora zit in groep 8 en geeft een spreekbeurt over Belle van Zuylen, schrijver, componist en protofeminist. Door corona moest Nora thuisonderwijs volgen, maar in de 18de eeuw kenden ze ook enge ziektes. ‘Bij haar waren er de pokken. Ook tantoe besmettelijk.’

De fictieve Nora fungeert als reisgids in Belle, vertel, een muziekvoorstelling en tevens rondleiding op Slot Zuylen in Oud-Zuilen, waar Belle werd geboren. In verschillende vertrekken in het kasteel trakteren de musici van het ensemble Camerata Trajectina de bezoekers op miniconcerten. Tussendoor spelen ze scènes uit Belles leven, met de nadruk op haar strijd tegen de haar als vrouw opgelegde beperkingen. Er klinkt veel 18de-eeuwse Nederlandse muziek, onder meer levenslustige liederen van Antoine Mahaut.

De 12-jarige Belle (sopraan Klaartje van Veldhoven) zingt ze terwijl ze in de kasteeltuin lekker in de aarde zit te wroeten. Binnen worstelt Belle met het creatieve proces, te midden van een berg verfrommelde velletjes papier. We horen een aria van haar eigen hand, in de stijl van de door haar bewonderde Rameau, bekoorlijk begeleid op de klavecimbel.

Meters witte tule en menuetten: we zijn in de balzaal, waar Belle tegen de gebruikelijke omgangsvormen de getrouwde Constant d’Hermenches ten dans vraagt. Jammer dat de zaal niet geluiddicht is, waardoor de blokfluit en viola da gamba worden verstoord door zang vanuit een andere kamer. Hoe dan ook, door de opgewekte optredens en het wisselende decor vliegt het uurtje voorbij. Voor deze spreekbeurt krijgt Nora sowieso een 9.

Belle, vertel

Klassiek

★★★★☆

Door Camerata Trajectina.

18/6, Slot Zuylen, Oud-Zuilen. Aldaar t/m 4/7. Geschikt vanaf 10 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden