tv-recensieyasmina aboutaleb

Door burgers bedreigde politici gaan vooral op zoek naar de oorzaak van die bedreigingen, toont docu Doelwit

null Beeld

Politieauto’s die surveilleren langs de school van de kinderen. Beveiligers die mee moeten folderen in verkiezingstijd. Met politiebeveiliging naar de kerk. Updates over het actuele dreigingsniveau ontvangen. ’s Avonds bang zijn dat iemand zich achter een boom schuilhoudt.

De lijst van verschrikkingen waar lokale bestuurders de afgelopen jaren in toenemende mate mee te maken hebben is eindeloos. Deze greep komt uit de NPO-documentaire Doelwit, waarin zes wethouders uit kleine en grote(re) gemeenten in Nederland vertellen hoe zij de afgelopen jaren bedreigd werden en welk effect dat heeft gehad op hun leven en hun werk.

Van de tienduizend lokale bestuurders heeft 35 procent te maken met intimidatie, bedreiging en geweld, vertelt de film, die mede mogelijk werd gemaakt door het Netwerk Weerbaar Bestuur, opgericht in 2018 door minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren om lokale en provinciale politici te ondersteunen bij onder meer aangifte doen.

Veel bestuurders die voor de documentaire werden benaderd, wilden niet meedoen vanwege de impact van de bedreigingen op hun leven. De lokale bestuurders die het wel aandurfden, vertellen thuis of op hun werk wat ze hebben meegemaakt. Hoewel de verhalen aangrijpend zijn, is het geheel wat statisch, vooral als de bestuurders zich tot de camera richten en van de autocue een brief aan hun bedreigers voorlezen.

Wethouder Jurgen van Houdt uit Enschede zet uiteen voor welk dilemma hij kwam te staan toen hij tijdens een raadsvergadering hoorde dat er voor zijn huis zwaar vuurwerk werd afgeschoten door anti-azc-betogers. Zijn vrouw bracht op dat moment hun drie kinderen naar bed. Van Houdt, die op dat moment nog maar kort wethouder was, durfde de vergadering niet te onderbreken. Daar heeft hij spijt van. Tegen zijn bedreiger zegt hij: ‘Ik ben benieuwd of jij ook ergens spijt van hebt.’ 

Voor het huis van de Enschedese wethouder Jurgen van Houdt werd zwaar vuurwerk afgeschoten door anti-azc-betogers. Beeld
Voor het huis van de Enschedese wethouder Jurgen van Houdt werd zwaar vuurwerk afgeschoten door anti-azc-betogers.

Soms blijft het niet bij dreigen: de Rotterdamse oud-bestuurder Hamit Karakus vertelt dat een horecaondernemer opdracht had gegeven voor moord. Wethouder Matty Siersema uit het Groningse Muntendam laat een paar beangstigende voicemails horen die ze ontving: ‘Je gaat eraan, vieze vuilak. Stuur de politie maar weer (…) ik kom altijd weer vrij. En dan vind ik je. Denk erom.’ Opvallend genoeg vond ze het zelf niet noodzakelijk dat haar bedreiger voor de rechter werd voorgeleid. Liever had ze een gesprek met hem, ze vermoedde dat hij allerlei problemen had.

En dat is misschien wel de interessantste vraag die wordt opgeworpen: wat drijft deze mensen om hun bestuurders te bedreigen? Zonder het geweld goed te praten, zoeken de politici de oorzaak veelal in het veranderde overheidsbeleid dat steeds meer is gericht op tegenprestaties en de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Een klein deel kan die verantwoordelijkheid niet aan. De Amstelveense wethouder Herbert Raat: ‘En dan moet iemand daar de schuld van krijgen.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden