Dood Paard, JacobTV en Tinguely

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van Dood Paard dat de satire Volpone speelt tot de wereld van JacobTV.

Volpone door Dood Paard.Beeld Sanne Peper

1 Theater

Volpone van Ben Jonson door Dood Paard. T/m 23 dec.

Shakespeares tijdgenoot Ben Jonson schreef met Volpone een satire over macht en wellust in hoge kringen. Edelman Volpone veinst een dodelijke ziekte om erachter te komen hoe zijn vrienden en familie gretig naar zijn geld graaien. Dood Paard maakt er een doldwaze, soms briljante klucht van, een hommage ook aan toneelspelen vanuit de verkleedkist. Met Jorn Heijdenrijk als geweldige Volpone.

Hein Janssen

2 Film

Hedi.
Regie: Mohamed Ben Attia.

Altijd heeft hij naar zijn dominante moeder geluisterd, maar nu is de jonge Tunesiër Hedi het zat. Misschien wil hij helemaal geen autoverkoper zijn. Misschien heeft hij wel geen zin in een voorgekookt huwelijk. Het punt is dat hij zelf wil kunnen kiezen. Maar hoe ontdek je wat je wilt, als je geen keuzevrijheid gewend bent? Het fraai geacteerde, gevoelige en intelligente drama Hedi koppelt het universeel herkenbare portret van een twijfelende twintiger aan de recente geschiedenis van Tunesië, waar sinds de Jasmijnrevolutie voorzichtig een nieuwe, democratische identiteit ontstaat.

Pauline Kleijer

In Ben Attia's mooie scenario wordt niemand gespaard (****)

Hedi is een intelligent drama dat ondanks de bescheiden opzet veel indruk maakt. De film won in Berlijn de prijs voor beste acteur en beste speelfilmdebuut. Lees hier de recensie.

3 Theater/Muziek

Op een mooie pinkersterdag, t/m 28 januari.

Wat een goed idee om nu eens niet de tekstschrijvers, maar de componisten van klassieke cabaretliedjes als Zeur niet, Het is over en Telkens weer centraal te stellen in een theaterconcert. Componisten Harry Bannink, Joop Stokkermans en Ruud Bos schreven bij elkaar 6.044 liedjes. Zangeressen Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg zingen de bekende nummers in een schitterende driestemmigheid, maar verrassen ook met minder bekende liedjes uit het rijke archief.

Joris Henquet

4 Fotografie

PS Camera.
T/m 11 december in Museum Hilversum.

Hoe is het om door de meer dan honderd jaar oude Guy's Edison van George Hendrik Breitner te koekeloeren? Te fotografen met de Speedgraphic van Ed van der Elsken, de Leica van Koen Wessing? Het project PS Camera koppelt fotografen van nu aan fotografen van toen, met de camera als bindmiddel. Dat leverde een mooie tentoonstelling op.

Merel Bem

5 Beeldende kunst

Jean Tinguely - Machinespektakel.
Stedelijk Museum Amsterdam, t/m 5 maart.

De Zwitser Jean Tinguely (1925-1991) bouwde dik veertig jaar als een razende kinetische kunst: bewegende machines. Een schroothoop die tot in de hemel reikt, alleen met veel liefde te ontwarren en presentabel te krijgen, en het Stedelijk Museum deed dat. De machines bewegen sporadisch, maar verder loodst Machinespektakel je voorbeeldig door een uitbundig, uiteindelijk toch bedachtzaam oeuvre.

Sacha Bronwasser

6 Muziek

De wereld van JacobTV, door Lavinia Meijer e.a. Den Bosch (12 november), Tilburg (26 november), Heerlen (21 december).

Behalve stuwende, enerverende composities met maatschappelijk engagement en de nodige spot schrijft Jacob ter Veldhuis ook muziek die een ultieme schoonheidservaring moet bewerkstellligen. De wereld van JacobTV is een componistenportret, verzorgd door de altijd fascinerende harpiste Lavinia Meijer en vrienden. Nieuw is het speciaal voor hen gecomponeerde Harper Songs, op prachtige teksten uit het Egypte van de farao's.

Frits van der Waa

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden