'Dood de kafir als hij vastzit in de file'

De openingspagina van Indonesiës meest besproken website wordt bekroond door twee kalasjnikovs. Wie verder klikt, krijgt een wapen, met in het hart een handgranaat, het wapen van 'Anshar El-Muslimin'....

Van onze correspondent Michel Maas

Ook de verdere inhoud laat geen twijfel bestaan over debedoeling van Anshar El-Muslimin: de webpagina predikt de jihadtegen de 'kafirs' (ongelovigen) en alle andere 'vijanden van deislam'. Bovendien geeft de site instructies voor het doden vanbule (blanken) in Jakarta.

Of liever gezegd: die instructies gáf de website,www.anshar.net, die vrijdag door een Indonesisch tv-station werdontdekt. Want inmiddels is hij blijkbaar gesloten.

Een buitenlander kun je het best doodschieten als hij vastzitin het verkeer, luidde de instructie - maar ook als hij tijdenslunchtijd van zijn kantoor naar een restaurant loopt, in hetwinkelcentrum, op de golfbaan of in een hotel.

Het beste kun je eerst explosieven gebruiken: vijfhonderdgram is al genoeg om de autoruiten te doen springen, waarna jehet karwei kunt afmaken met een pistool. Nog beter is een bomvan twee of drie kilo achter de zijspiegel te proppen, maar zo'nspiegel kan loslaten en dan valt de bom op straat .

Als je een buitenlander neerschiet, zorg dan dat hij ook echtdood is: jaag hem 'een paar laatste kogels door de borst en hethoofd'. Schiet ook niet met twee man tegelijk van weerskantenop de auto, want dan loop je het risico dat je wordt getroffen door 'friendly fire'.

Verder bevatte de website verhandelingen waarin het doden vanbuitenlanders werd gerechtvaardigd aan de hand van koranteksten. Elke moslimstrijder krijgt 'een stoel in de hemel', elke gedodebule een plaats in de hel. 'Zij worden apen, en het zal stenenregenen op aarde.'

'Vijanden van de islam' zijn niet alleen de blanken, geleiddoor George W. Bush, maar ook de moslims die meewerken aan diens'kruistocht tegen de islam', en de 'liberale moslims' dieverkondigen dat de islam een vreedzame godsdienst is die geweldafkeurt.

Tot die laatste groep behoort de overgrote meerderheid vande Indonesische moslims, die 85 procent van de bevolkinguitmaken. De leiders van de grootste twee moslimorganisaties inhet land, de Muhammadiyah en de Nahdlatul Ulama, hebbenterroristische aanslagen officieel veroordeeld.

Wie er achter de website zat is niet bekend. Tot dusverhebben de moslimterroristen zich in Indonesië beperkt totaanslagen op plaatsen waar veel buitenlanders komen:discotheken, cafés, een ambassade en een hotel.

De vondst van tientallen lichte bommen bij een politie-invalin de huizen van twee bekende terroristen wijst echter op eennieuwe tactiek, aldus een nieuw reisadvies van de Amerikaanseambassade. Daarin wordt met nadruk gewaarschuwd voor 'aanslagenop individuele westerlingen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden