Donner: kunstroof niet registreren

Minister Donner van Justitie vindt het voorlopig niet nodig kunstdiefstallen in Nederland centraal te registreren. Door informatie tussen politiekorpsen sneller en op structurele basis uit te wisselen, kan de opsporing verbeteren....

Volgens zijn woordvoerder doelt de bewindsman in zijn antwoord op Kamervragen van de VVD vooral op meer communicatie tussen de regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten.

Naar aanleiding van een reeks spraakmakende diefstallen uit musea in Amsterdam, Den Haag en Haarlem vorig jaar, pleitte de Nederlandse Vereniging van Musea onlangs voor het bijhouden van een centraal register. Regionale korpsen zouden te weinig expertise in huis hebben om gestolen kunst en antiek te achterhalen. Dat bij de KLPD één functionaris is belast met de coördinatie, vindt de sector volstrekt ontoereikend.

Donner sluit instelling van een landelijk register niet uit, maar er is volgens hem nog geen noodzaak zo'n systeem op te zetten. Eerst komt er een evaluatie naar het functioneren van de politiecoördinator. Hij laat ook weten meer samenwerking met de museale sector, handelaren en verzekeraars te willen. Dat na incidenten tijdig en voldoende gegevens over vermiste objecten bij de politie terecht komen, ziet hij ook als een taak van private partijen.

Suggesties dat de politie nauwelijks optreedt tegen kunstroof, worden door de bewindsman verworpen. Hij wijst erop dat het leeuwendeel van de buit wordt ontvreemd uit woningen; zaken die minder aandacht krijgen in de media, maar die wel door de korpsen worden opgepakt. Er zijn geen aanwijzingen dat het aantal diefstallen toeneemt.

Donner ziet voorts weinig heil in onafhankelijk toezicht op de kunsthandel. De VVD-kamerleden Rijpstra en Griffith hadden de oprichting van een speciale instantie geopperd. Herhaaldelijk duiken berichten op dat de branche zelf ook betrokken is bij malafide praktijken. Zo liet een documentaire van het tv-programma Zembla een handelaar zien, die in een wegrestaurant een Toulouse-Lautrec kreeg aangeboden. De conservator van het Legermuseum in Delft kon door hem geroofde prenten gemakkelijk slijten aan een winkel in Leiden. Volgens Donner bezitten de Inspectie Cultuurbezit, de douane en de KLPD voldoende bevoegdheden om op te treden.

De minister kondigt aan dat Nederland tijdens het voorzitterschap van de EU, in de tweede helft van 2004, de bestrijding van de illegale handel in cultuurgoederen op de agenda zal zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden