Donatie helpt Stedelijk eindje op weg

Het Stedelijk Museum krijgt een IMC-zaal.

Van onze verslaggever Rutger Pontzen

International Marketmakers Combination (IMC) is een nieuwe hoofdfounder van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het Amsterdamse bedrijf, actief in financiële markten en asset management, is daarmee de vierde onderneming die het Stedelijk als hoofdfounder ondersteunt. De andere drie andere zijn de VandenEnde Foundation, ABN Amro Bank en het Japanse bedrijf Teijin.

IMC doneert een eenmalige bijdrage aan het museum. Uit ‘erkentelijkheid’ daarvoor zal het Stedelijk de erezaal naar het bedrijf vernoemen voor een periode van tien jaar. IMC was al medefinancier van het educatieve programma en het Kinderbulletin van het Stedelijk. Het sponsorde ook tentoonstellingen, waaronder die van Andy Warhol, eind 2007.

Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk, laat weten zeer gelukkig te zijn met de donatie van IMC ‘in deze economisch moeilijke tijd en in een voor het museum zo cruciale fase’. De bijdrage ‘om niet’ zal inderdaad welkom zijn. De opening van het vernieuwde Stedelijk staat gepland voor voorjaar 2010.

Vorig jaar liet het museum weten nog een geschat tekort van 7 miljoen euro te hebben op de inrichtingskosten (op een totaal van 75 miljoen) en een tekort van 1,2 miljoen op het huisvestingsbudget, waarover het museum nog met de gemeente Amsterdam in overleg is.

Bijkomend probleem is dat het Amsterdamse museum sinds begin dit jaar geen partner meer heeft (de afgelopen vijf jaar was dat ABN Amro Bank) en geen geld ontvangt van de BankGiro Loterij.

Over hoeveel IMC nu bijdraagt op het tekort van de 7 miljoen wil het Stedelijk noch IMC iets zeggen. Wel dat het gaat om een ‘substantieel bedrag’, maar het Stedelijk is nog steeds op zoek naar ‘enkele miljoenen om de wensen en ambities in te kunnen vullen’, zoals Van Tuyl laat weten.

Volgens Rob Defares, algemeen directeur en in 1989 medeoprichter van IMC, behoort de ondersteuning van het Stedelijk tot het ‘coorperate citizenship’ van zijn bedrijf: verantwoordelijk burgerschap om met hun winst een maatschappelijk doel te dienen.

Het bedrijf is mede-initiatiefnemer van de IMC Weekendschool (aanvullend onderwijs voor ‘gemotiveerde jongeren’ uit achterstandswijken, op negen scholen verspreid over het land) en de Stichting Prisma (sportactiviteiten voor geestelijk gehandicapten).

Defares geeft toe dat er meerdere kunstinstellingen waren die in aanmerking kwamen voor een financiële bijdrage van IMC, zoals de Rijksakademie en het Van Gogh Museum. Defares koos voor het Stedelijk vanwege de collectie die ‘van wereldniveau’ is. ‘Maar’, legt hij uit, ‘het museum kon de laatste tijd wel wat hulp gebruiken om de glorie van vroeger te herstellen.’

Defares: ‘Eigenlijk is het vreemd dat er maar vier bedrijven hoofdfounder van het Stedelijk zijn, en geen vierentwintig. Veel van de zalen in het Museum of Modern Art in New York zijn vernoemd naar bedrijven als het onze. Dat zou in Nederland ook meer moeten gebeuren.’

Stedelijk in de steigers. (ANP) Beeld
Stedelijk in de steigers. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden