Donald Trump is boos: vliegtuigen worden expres over mijn landgoed geleid

Donald Trump eist een schadevergoeding van 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) van Palm Beach County in Florida. Volgens de Amerikaanse vastgoedmiljardair terroriseert het lokale vliegveld hem door expres vliegtuigen over zijn landgoed te laten vliegen. Daarom sleept hij de lokale autoriteiten voor de rechter.

redactie
Donald Trump Beeld photo_news
Donald TrumpBeeld photo_news

In de aanklacht noemt Trump de vliegtuigoverlast 'overdadig, onredelijk, ongerechtvaardigd en ongevraagd lawaai' dat is ontstaan is door 'een boosaardig plan'; een vliegroute boven zijn landgoed.

De oorzaak van de treitercampagne zou liggen bij een twintig jaar oude vete. In 1995 probeerde Trump via de rechter uitbreiding van het vliegveld te voorkomen en dat zou de directeur van het vliegveld, Bruce Pelly, hem nog altijd kwalijk nemen. Volgens Trump heeft Pelly de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten onder druk gezet om alle oostelijke vluchten over zijn landgoed te leiden.

Trillingen en vervuiling
Naast geluidsoverlast veroorzaakt het vliegverkeer trillingen en vervuiling op het landgoed, dat geregistreerd staat als nationaal historisch erfgoed. Herrie, trillingen en uitstoot van de vliegtuigen veroorzaken scheuren en andere schade aan de poreuze stenen en de antieke Spaanse tegels van de historische villa, aldus Trump. Bovendien verstoort het luchtverkeer 'de eens zo serene en rustige sfeer'.

'Ik verzorg een van de waardevolste huizen in dit land, en een van de mooiste bezienswaardigheden', zei Trump eerder deze week tegen persbureau AP. Volgens de aanklacht is de villa 'verreweg het belangrijkste historische bouwwerk in Palm Beach en een van de belangrijkste in Florida en zelfs de Verenigde Staten'.

De ironie wil dat ook Trumps privévliegtuig, een Boeing 757 met de naam 'Trump' in gouden sierletters, verplicht over het landgoed moet vliegen. 'De inspanningen van het gewest en Bruce Pelly zijn opzettelijk en boosaardig, en komen voort uit een persoonlijke vete', aldus een boze Trump.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden