NieuwsGouden Strop en Schaduwprijs

Dominique Biebau is de onverwachte winnaar van thrillerprijs de Gouden Strop

Ook de Schaduwprijs heeft dit jaar een Belgische winnaar.

Rob Van Scheers
Dominique Biebau. Beeld Anke Jacobs
Dominique Biebau.Beeld Anke Jacobs

Met zijn misdaadroman Russisch voor beginners heeft de Vlaamse schrijver en leraar Nederlands Dominique Biebau (1977) de Gouden Strop 2020 gewonnen – de belangrijkste Nederlandse thrillerprijs. De andere genomineerde boeken waren Hoek van Donald Nolet, De taak van Robert Pollack, Façade van Esther Verhoef en De macht van K. van Jens Vern.

De jurykeuze om Russisch voor beginners van de 76 inzendingen uit te roepen tot winnaar mag opmerkelijk worden genoemd. Het boek, dat in augustus 2019 verscheen (uitgeverij Vrijdag), pakte in België weliswaar de vergelijkbare Hercule Poirotprijs maar bleef op de Nederlandse markt vooralsnog onder de radar. Juryvoorzitter Koen Voskuil, misdaadjournalist bij het AD, spreekt van ‘subtiel puntje-van-je-stoel werk, tot het einde’.

null Beeld

In Russisch voor beginners maken we kennis met Maarten van Engelen, een nogal tobberige jongeman die werkt in het transportbedrijf van zijn vader. Als de zaak verkocht wordt, wil de nieuwe eigenaar zijn markt oostwaarts uitbreiden en om zijn baan te behouden gaat Maarten een avondcursus Russisch volgen. Daar ontmoet hij de excentrieke leraar Pavel – een chauvinistische Rus van het zuiverste water – , alsook het stel Lore en Diederik. Zij volgen de cursus omdat ze als speleologen nabij de Russische stad Perm de beroemde grotten van Kungur willen bezoeken. Het verhaal, dat heen en weer springt tussen 1992, 1998 en 2010, speelt zich afwisselend af in Leuven en Perm, en pakt uiteindelijk uit als een klassieke wraakroman. Ook bevat het een hommage aan Tim Krabbés thriller Het gouden ei (1984). Voor Dominique Biebau is Russisch voor beginners zijn derde boek.

Naast de Gouden Strop reikt de jury de Schaduwprijs uit, een aanmoediging voor het beste thrillerdebuut. Ook daar dit jaar een Vlaamse winnaar: de voormalige kinderboekenauteur Bettie Elias (1953), met Het tuinfeest (uitgeverij Houtekiet). Tijdens dat feest raakt het meisje Laura vermist. Ze wordt later dood aangetroffen. Haar moeder Tessa rust niet voordat ze de ware toedracht heeft ontdekt. De jury: ‘Elias laat zich als een volleerd thrillerauteur op alle vlakken van haar beste kant zien.’ De Schaduwprijs (1.000 euro) wordt sinds 1997 toegekend, de Gouden Strop (10.000 euro) bestaat sinds 1986. Na het plotselinge vertrek van sponsor Bookspot in 2019 worden beide prijzen momenteel gefinancierd door Stichting Lira, de verzamelde uitgevers en de Auteursbond.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden