Aaf leest sterrenDolly Parton & Philip Freriks

Dolly Parton denkt aan een triootje; Philip Freriks weet niet wie hij nog moet geloven

Dolly Parton Beeld Getty Images
Dolly PartonBeeld Getty Images

Komt Dolly Parton overal mee weg? En wie loog er tegen Philip Freriks?

Briefpapier

Soms is het lastig om een gevalletje van #MeToo te onderscheiden van algemene humor. Maar goed, is dat niet het probleem van het algehele tijdvak waarin wij nu bivakkeren annex schipperen?

Zelf schrok uw sterrenkijker – op allerlei niveaus – van de opmerking die Dolly Parton maakte in The Tonight Show van Jimmy Fallon. Daarin vertelde ze dat ze een film had gemaakt met Jennifer Aniston en dat haar man daar meer dan een beetje enthousiast over was. ‘Mijn man is helemaal gek op haar’, zei Parton over Jennifer Aniston. ‘Weet je, ik denk dat hij fantaseert over een trio met ons.’

Tja, en dat ga je dan toch visualiseren, het 52 jaar getrouwde Partonstel met die arme Jennifer Aniston, die naar Hollywoordnormen natuurlijk zwaar op leeftijd is maar toch gewoon een fitgirl van in de veertig is. En die natuurlijk geen trek heeft in een trio met Dolly Parton en Carl Thomas Dean, een licht obese, kale, roze man met een wit sikje. Een schat, ongetwijfeld. Maar toch.

Maar Dolly Parton heeft een smoes om dit soort malle dingen te zeggen, en die smoes is dat ze Dolly Parton is. Aniston reageerde geheel in die gedachte: ‘Mijn mond viel open. En toen lag ik helemaal dubbel, want dit is zo Dolly.’

En als iets ‘zo Dolly’ is, dan kan het.

Aniston en Parton zijn trouwens vriendinnen geworden na het opnemen van die film. Parton onderhoudt dat contact door Aniston brieven te schrijven. Echte brieven, op eigen briefpapier. Dan kun je met een hoop wegkomen.

Poll

Philip Freriks Beeld NOS
Philip FreriksBeeld NOS

Je weet als ster zeker dat je het middelpunt van het nieuws bent als De Telegraaf een poll over je organiseert. Die eer kwam Philip Freriks toe, nadat hem zondag live op de radio was meegedeeld dat zijn column in het VPRO-radioprogramma OVT stopte.

De presentatoren zeiden na de uitzending dat zij dachten dat Freriks al wist dat het zijn laatste column zou zijn.

De Telegraaf besloot de lezers te vragen wat die ervan vonden. Want dit zaakje stonk. Vonden ze blijkbaar. Bij de poll moest je antwoord geven op de vraag: ‘Philip Freriks weet niet meer wie hij moet geloven. Wie loog er?’ Vinden we al een grappige vraagstelling, want dan loog er dus zeker iemand.

Vervolgens mocht je klikken op een van drie stellingen. ‘1. Presentatoren Jos Palm en Laura Stek wisten volgens mij oprecht van niets, maar de verklaring van de hoofdredactie geloof ik niet, nu John Jansen van Galen zegt dat hem wel meegedeeld was dat ze stoppen met Philip Freriks.’

Om deze stelling te begrijpen, moet je mediaprofessor zijn.

Stelling 2 was: ‘Ik geloof dat iedereen de waarheid spreekt en het gewoon een pijnlijk misverstand is.’ En 3: ‘Niet zo naïef, dit is natuurlijk een en al doorgestoken kaart.’

De formulering ‘een en al doorgestoken kaart’ deed ons vermoeden dat de Telegraaf-redactie zelf dacht dat deze zaak doorgestoken kaart is. Maar tot welk doel dan? Om meer ruchtbaarheid aan het programma OVT te geven? Om de VPRO in een slecht blaadje te doen komen? Om Freriks van een aaibaarder imago te voorzien?

Ruim de helft van de Telegraaf-lezers was het gisteren eens met de complottheorie, dus met stelling 3. Nu nog even uitzoeken welke kaart er precies is doorgestoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden