Dolletjes, die Jopopinoloukico’s

‘Kijk, dat moet de broer zijn van Wouter Bos’, fluisteren toeschouwers als de broer van Joop ter Heul opkomt. Inderdaad, Kees ter Heul wordt gespeeld door Arnoud Bos, de acterende broer van de PvdA-leider....

Annette Embrechts

Hier scholen jongeren alleen samen tijdens brave, zelf georganiseerde clubavondjes. Kinderen zeggen hooguit besmuikt ‘ouwe gek’ tegen hun autoritaire vader. Scholieren met witte sportkousen hebben nog ‘piselier’ tijdens zondagse rijtochtjes en genieten van bezoekjes aan een bejaarde gouvernante. Dit is de onschuldige wereld van Joop ter Heul, hoofdpersoon uit de gelijknamige romancyclus (1919) van Cissy van Marxveldt, die – zij het minder vaak dan vroeger – van moeder op dochter wordt doorgegeven.

Scriptschrijfster Wiske Sterringa en regisseur Bruun Kuijt hebben Joop gewoon Joop gelaten: een fiere balorige HBS-scholiere die stiekem lid is van de Jopopinoloukico-club, vernoemd naar al haar vriendinnen. Een bakvis die bang is te blijven zitten en tijdens de bijles zielsveel gaat houden van de begripvolle jufrouw Wijers. Lieke Antonisen speelt haar als een flesje bronwater dat telkens bruisend opengaat. Soms knikt ze iets te veel met haar knieën als ze ergens van gruwt. Maar voortdurend wint ze de sympathie van het publiek door het al haar probleempjes toe te vertrouwen.

Haar vriendinnen Pop, Loutje, Pien, Kit en Connie – de verwende Noor is weggesneden – dagen haar op alle fronten uit, met moppige liedjes, dolle dansjes en koket commentaar. Haar nuffige zus Julie probeert haar klein te houden en trouwt, tot Joops grote schrik, met haar natuurkunde-assistent Jog Smidt (een aandoenlijk slaafse dubbelrol van Bos).

Allemaal dartelen ze, aangespoord door de vrolijke wijsjes van pianist/arrangeur Bas Odijk, energiek door het compacte decor van Eric van Palen. Een rij schoolbankjes transformeert hilarisch van zeilboot naar auto. De acteurs bedienen zelf een antieke trekkenwand om sfeervolle lampenkapjes te laten zakken. En het meubilair is beplakt met pagina’s uit Joop ter Heul, waarvan de kaft levensgroot het podium domineert. Dat uit het megaboek ook nog bladzijden loskomen is grappig maar niet nodig. Deze muzikale komedie blijft sowieso in alles dicht bij de bron.

En dat is tegelijk het probleem. Want wat moeten we op toneel met dit ouderwetse meidenboek zonder wezenlijk drama? ‘Waren er maar meer Joop ter Heuls’, concluderen de spelers, als ze de laatste delen vlotjes samenvatten. Tja, waren er maar meer ‘Olijke Tweelings’ of ‘Zusjes Sandelhout’, die hebben ook het fatsoen nog aan hun schooluniformen hangen. Maar of je over al dat jeugdsentiment nu voorstellingen moet maken? Zo’n energieke groep jonge actrices kan meer dan mallerig piselier maken.

Tournee t/m 31 mei.

www.kikproductions.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden