Dolf Jansen solo steeds interessanter

De cabaretbasis van Dolf Jansen is nog steeds een grote gevatte mond en 150 kilometer per uur-monologen. Maar de afgelopen jaren is er steeds meer reflectie in zijn materiaal gekropen....

Patrick van den Hanenberg

Vorig jaar zette hij met Jansen praat al een grote stap op die nieuwe weg en Dolfdurft is een geslaagde voortzetting. Hij is niet de betweterige cabaretier die weet hoe de wereld in elkaar steekt, maar hij filosofeert over grote levensvragen van liefde, angst, vrede en vrijheid, waar duizenden antwoord-puzzelstukjes achter zitten. Jansen legt uit dat hij de methode hanteert van de arbeider uit het lied One piece at a time van Johnny Cash. Elke dag neemt hij een onderdeel uit de autofabriek mee naar huis. Als hij de 9000 stukken in zijn schuurtje in elkaar heeft gezet, staat er een glimmende Cadillac.

Jansen schiet vuurpijlen af over het bruine verleden van de nieuwe Paus, het asielbeleid, ongewenste intimiteiten van honden, en krijgt Jack (Tien) Spijkerman een veeg uit de pan.

Alhoewel Jansen geen begenadigd zanger is, klinkt zijn stem steeds doorleefder. Hij leunt zwaar op de band, met onder anderen toetsenist Joop van Dijk en blazer André van der Hof. Een geweldige band, die uitstijgt boven een eenvoudig begeleidingsensemble. Met weerbarstige klanken, die soms doen denken aan Zappa, leggen de vijf muzikanten een ruwpolig tapijt waar Jansen zich de hele avond op wentelt.

Er komt veel aan de orde, maar conclusies trekt Jansen nauwelijks. Hij kan er maar niet achter komen of je een pessimist, een realist, een idealist of een saaie lul bent als je leeft zoals je wilt leven. Hij bekent dat hij met dit programma niet durft op te treden in De Talibanbar in Kandahar, Stadion De Roerganger in Pyongyang en de Elly en Rikkerthal in Staphorst, maar saaie lul – zeker niet. Want Jansen houdt zijn mond niet, en daar komt veel zinnigs uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden