Dola de Jong verdient herontdekking

Het voordeel van een slecht geheugen is dat je voortdurend ontdekkingen kunt doen. De schrijfster, danseres en docente creative writing Dola de Jong (1911-2003), die sinds 1941 in New York woonde en van daaruit kinderboeken, romans en reportages schreef, was in ons land bij haar overlijden een vergeten naam. Dankzij uitgeverij Cossee beschikken we nu weer over En de akker is de wereld (1947), de roman die in 1945 in New York verscheen als And the Field is the World, en die daar zeventig jaar in druk is gebleven. Zo kan het ook.

Onromantisch

Maar het is niet te laat om iets goed te maken. Vlak voordat de oorlog uitbrak, was de Joodse Dola de Jong gevlucht en verbleef met haar verloofde enige maanden in het Marokkaanse Tanger, dat toen onder internationaal protectoraat stond. Hoe het daar aan toe ging, in die schimmige wereld vol 'zondezoekers en vrijheidswellustelingen', Joodse wezen en Duitse spionnen, is te lezen in deze roman die volstrekt onromantisch en bij vlagen diep ontroerend is.

Adembenemend

Het stel Aart en Lies leeft met zeven aangespoelde vluchtelingen in een 'woonauto' en als ze niet door de stad zwerven, bewerken ze een akker - een slechte akker. De klappen en krachttermen zijn niet van de lucht. In dit armoedige rommeltje probeert Aart iets van idealisme hoog te houden door zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Maar de ellende wint. Luizen, beenamputaties, handtastelijke artsen en arme Arabieren die in hun onwetendheid van Hitler heil verwachten: De Jong schetst een adembenemend beeld van een tijd die, als het gaat om de gebrekkige opvang van vluchtelingen, geenszins voorgoed voltooid verleden is. Ook daarom verdient zij deze herontdekking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden