Dogma

Treffende roman over een naar erkenning hunkerende generatie

Anne Eekhout (1981) sjeesde als student, werd mede-eigenaar van een boekhandel en moeder en begon aan een roman. Misschien niet de ideale omstandigheden. Desondanks is er nu Dogma, een puike debuutroman over vijf vrienden, allen begin twintig. Zo droomt Hidde van een toekomst als dichter, wil Simon cabaretier worden en hoopt Charlie films te maken.

Beroepen waar applaus bij hoort. Feilloos schetst Eekhout het portret van een naar erkenning hunkerende generatie. 'Ik wil complimenten en aansporingen...', zegt Charlie. En meer dan eens formuleert Hidde, die nog nooit een letter heeft gepubliceerd, dat hij dolgraag 'van betekenis wil zijn'. De kans daartoe pakt Hidde als hij besloten heeft zelfmoord te plegen. De daad zou dan vastgelegd moeten worden door boezemvriend Charlie, die zodoende de gelegenheid krijgt een baanbrekende documentaire te maken. Wanneer het moment van de zelfmoord zich aandient, blijken de beweegredenen om mee te werken aan dit duivelse project inmiddels net een fractie anders te liggen.

Het psychologisch goed doortimmerde Dogma zou je kunnen zien als een eigentijdse evenknie van J.J. Voskuils Bij nader inzien (1963). Pijlers als vriendschap en trouw hebben plaatsgemaakt voor instantroem en bevestiging. Treffender had Eekhout niet kunnen zijn.

DEBUTEREN NA ACHT JAAR

Acht jaar geleden kreeg Anne Eekhout (1981) het idee voor de roman Dogma, die nu is verschenen. 'Toen studeerde ik rechten in Amsterdam', laat ze telefonisch weten, 'en was zeer geboeid door rechtsfilosofische kwesties. Daar is ook iets van in Dogma terechtgekomen. De studie heb ik niet afgemaakt, ik werd moeder en was een paar jaar mede-eigenaar van De Hilversumse Boekhandel, die in 2012 is opgeheven. De afgelopen twee jaar heb ik bijna fulltime aan Dogma gewerkt.' En overigens; nee, Anne is geen familie van Jan Eekhout (1900-1978), de protestantse auteur die fout was in de oorlog en daarna tot 2 jaar gevangenisstraf en een publicatieverbod werd veroordeeld.

[Credit] Lona Aalders

[Credit] Najib Nafid000

[Author] DANIËLLE SERDIJN

[Extra] jjjjj

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden