Column

Doen alsof er niets aan de hand is, lijkt me niet snugger

Ik wil niet veel zeggen, maar er staan momenteel 50 miljoen moslims klaar om ons met grof geweld de sharia door de strot te drukken. 50 miljoen. De meesten wonen gelukkig ver weg, maar ook in Europa is het uitkijken geblazen. Mijn bron voor deze informatie is een tweet van Geert Wilders over een interview in het Algemeen Dagblad met een hoogleraar sociologie die Ruud Koopmans heet.

Immigranten op de grens tussen Roemenië en Griekenland.Beeld epa

Een kleine kanttekening: professor Koopmans heeft nooit beweerd dat die 50 miljoen moslims allemaal zélf geweld willen gebruiken. Ze 'accepteren' in bepaalde gevallen geweld om de islam te verdedigen. De inleiding die boven het interview stond was dus een tikje misleidend. Kan gebeuren. Maar dat getal, 50 miljoen, is zo keihard dat zelfs de factcheckers van de NRC zich erop stuk beten: het klopt als een bus.

Maar wat klopt er dan precies? Want het onderzoek is weliswaar 'wetenschappelijk', het blijft sociologie. Van harde feiten kan dus eigenlijk geen sprake zijn. Negenduizend mensen heeft men ondervraagd, maar hoe representatief waren die? En welke vragen zijn er gesteld? Alleen al de toevoeging 'in bepaalde gevallen' kan enorme gevolgen hebben. Zo ben ik tegen de doodstraf, maar als ik lang genoeg nadenk over 'bepaalde gevallen', ga ik twijfelen.

Ben ik dan even eng als die 50 miljoen? Want zij accepteren dus geweld om hun geloof te verdedigen, maar wij, ongelovige westerlingen, gebruiken toch óók geweld om onze idealen te beschermen? Soms wel ja. Maar er is ook een verschil. Mijn normen en waarden overlappen bijvoorbeeld heel redelijk met de Nederlandse wet, en mijn hoogste idealen zijn vrijheid en mensenrechten, en niet, bijvoorbeeld, besnijdenis en misogynie. Ik keur knokken pas goed als er echt iets heel ergs aan de hand is, en niet als iemand een flauwe tekening van mijn favoriete mental coach heeft gemaakt.

Begripvolle relativeerders zeggen nu: als jij echt in God gelooft, of je ontleent je hele identiteit aan een religie, is het schenden van heilige voorschriften óók echt heel erg. En dat wil ik best geloven, maar dat is nou juist het grote probleem: een aanzienlijk percentage van de moslims hecht heel sterk aan zaken die strijdig zijn met onze, pardon, míjn opvattingen over wat goed en kwaad is, én ze accepteren dus geweld om die zaken te beschermen.

De verleiding is groot om alles weg te relativeren, om net zo lang te zoeken naar een balk in ons eigen oog ('George Bush! De bio-industrie!') tot het allemaal wel meevalt. Maar er is geen enkele aanwijzing dat je de werkelijkheid daarmee dichter benadert dan met dit zacht-wetenschappelijke onderzoek. Misschien zijn het er in feite maar 25 miljoen - nog steeds best veel, vind ik. En ja, dat het 'accepteren' van geweld vervangen werd door de bereidheid het zelf te gebruiken is vrij stupide. Vind ik ook. Maar om van de weeromstuit te doen alsof er niets aan de hand is, lijkt mij ook niet zo snugger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden