Doekegat gaat digitaal

Het is nu nog een oersaaie zandvlakte en een bouwput in de Eemshaven, vanaf oktober staat er een ‘datahotel’ van ongekende omvang....

tekst Aimée Kiene

Een bouwput bij de Eemshaven, op een bedrijventerrein in het noordelijkste puntje van de provincie Groningen. Op een zandvlakte verrijst het stalen geraamte van een enorm groot, plat gebouw.

Honderden meters breed, honderden meters lang. Geen ramen, een enkele deur, en grotendeels dichtgetimmerd met stalen platen. Hier verrijst... tja, wat verrijst hier eigenlijk? Een nogal groot uitgevallen parkeergarage, een uit de kluiten gewassen loods?

Een voorbij wandelende leek zou zijn schouders ophalen en doorlopen, want echt opwindend is het allemaal niet, bij de grootste zeehaven van Noord-Nederland, aan het Doekegat - een diepe geul in de Waddenzee.

Zo niet voor Koen Schuiling, directeur van TCN Sig, de Groningse vastgoedmaatschappij die verantwoordelijk is voor het bouwsel.

Hij is trots. TCN Sig bouwt hier het grootste opslagcentrum voor digitale informatie van Nederland. Bij TCN Sig noemen ze dat een datahotel.

De loods, met een oppervlakte van ruim 19 duizend vierkante meter, zal ongeveer vanaf oktober gevuld zijn met rijen computers en kabels, opgestapeld tot aan het plafond.

In het datahotel worden digitale gegevens opgeslagen; informatie die via de glasvezelkabels van het netwerk rond worden gepompt van computer naar computer. Foto’s, mp3-tjes, films, banktransacties, mailtjes, gedigitaliseerde röntgenfoto’s. En daarvan produceren we nogal wat, in Nederland.

Onderzoeksbureau IDC meldde onlangs dat in 2006 in Nederland bijna 2700 petabyte aan elektronische gegevens werd geproduceerd. Een petabyte geheugen staat gelijk aan een stapel cd-roms van 1,8 kilometer hoog.

De computers in het datahotel slaan voornamelijk elektronische gegevens op voor grote bedrijven. Uit veiligheidsoverwegingen geeft Schuiling geen namen prijs, maar ‘potentiële’ klanten kan hij wel noemen. Dat zijn klanten in de categorie: Aegon, ABN Amro, PriceWaterhouseCoopers, Yahoo, Telfort, Nationale Nederlanden. Ook Google zou ruimte hebben gehuurd in het datahotel, maar het bedrijf ontkent noch bevestigt dit gerucht, bang als het is de locatie prijs te geven waar al hun informatie bewaard wordt. Het datahotel zal daarom vierentwintig uur per dag streng worden bewaakt.

De Eemshaven is een ideale locatie voor het datacentrum, zegt Schuiling. Het ligt boven zeeniveau, dus de kans op overstroming is gering. Er is genoeg ruimte; de grondprijs is laag. En het belangrijkste: de elektriciteitscentrale die in het havengebied staat, levert stroom. Veel stroom. Die is voornamelijk nodig voor koeling van het gebouw, want de computers produceren veel warmte. Schuiling: ‘Zonder de koeltorens wordt het zo ontzettend heet, dat je niet eens in het datahotel zou kunnen zijn.’

Het is het tweede çomputercentrum dat TCN Sig in de provincie Groningen bouwt. Het Telehouse (ruim tienduizend vierkante meter), op een bedrijventerrein bij de universiteit van Groningen, is inmiddels vol.

Schuiling voorspelt dat het nieuwe gebouw, dat dus drie keer zo groot wordt, ‘heel indrukwekkend’ wordt. Ondanks het saaie beeld dat de bouwput nu nog oproept.

‘Als je door die gangen van zo'n groot gebouw loopt, werkt het bijna vervreemdend. Je ziet kasten, kabels, koeling. Je hoort het gezoem van de computers.

Eigenlijk is er niet zo veel te zien, maar een groot deel van het maatschappelijk verkeer in Nederland speelt zich er af; je kunt zeggen dat het Nederlandse leven achter die zware deuren zit.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden