Doek Steen naar erven Goudstikker

De gemeente Den Haag gaat het schilderij Het Huwelijk van Tobias en Sarah van Jan Steen voor ruim 600 duizend euro verkopen aan Marei von Saher, de erfgename van de Goudstikker-collectie....

Over het schilderij was onduidelijkheid ontstaan toen de Restitutiecommissie in 2006 oordeelde dat tweehonderd werken van het Rijk overgedragen moesten worden aan Von Saher, de schoondochter van de Joodse kunsthandelaar Goudstikker. Von Saher en Den Haag besloten daarom vorig jaar hun geschil over het schilderij van Jan Steen, dat bestaat uit twee delen, voor te leggen aan de commissie.

Het Huwelijk van Tobias en Sarah (voormalig rijkseigendom, toegewezen aan Von Saher) en Aartsengel Rafaël (eigendom van Den Haag – het hangt in Museum Bredius) werden als één doek gemaakt door Steen. In de 19de eeuw werden ze gescheiden, maar bij een restauratie die plaats had in 1993 en 1994 zijn ze weer samengevoegd. Aartsengel Rafaël is afkomstig uit een legaat van Abraham Bredius. Zijn voorwaarde bij de schenking was dat het schilderij Den Haag niet mag verlaten.

De commissie liet zich daar niet over uit in zijn beslissing, waardoor een lastige juridische situatie ontstond, aldus Den Haag en de advocaat van Von Saher , R. Polak. Daarom vroegen ze de commissie om zich nogmaals uit te spreken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden