Doe Maar Lijf aan lijf

Nostalgie in zwart-wit

Erik Meijers

undefined

Een stukje vaderlandse popgeschiedenis in muziek en beeld. 132 pagina's, 100 foto's en twee cd's lang. Oftewel: Doe Maar Lijf aan lijf [Een terugblik, boek + 2CD], zoals voluit op de kaft van dit (foto)boek vermeld wordt. De fotografen Bert Nienhuis en Kees Tabak legden de succesvolle tournee van Doe Maar uit 1983 vast en Joost Belinfante levert met acht verhalen een bijpassend verslag van diezelfde gebeurtenis. [ ]

Nostalgie laat zich het best vastleggen in zwart-wit. En dit fotoboek voldoet met de honderd zwart-witfoto's perfect aan de hunkering van de nu volwassen tienermeisjes van weleer. De jaren tachtig herleven. De gillende meiden, de geur van bezwete lijven, de afvoer van bewusteloze tieners: het spat van elke bladzijde van dit document der nostalgie.

[ WAANZIN ]
Als product van de Doe Maar-generatie kun je alleen maar genieten van dit drukwerk. Pagina na pagina word je geconfronteerd met je eigen verleden en de gekte die er over ons land raasde. Maar ook voor een ieder die Doe Maar niet heeft meegemaakt is dit een prachtige ode aan een van de grootste bands die dit land heeft voortgebracht. De foto's geven een prachtig beeld van de waanzin rondom de band. Maar ze tonen ons ook het Nederland van de jaren tachtig, de kleding en haardracht van een decennium en de popfotografie van toen.
[ ]

Tussen de foto's door staan verhalen van toegevoegd bandlid Joost Belinfante: anekdotes van de bewuste tournee uit 1983. Omdat hij geen officieel lid was van de band bezag hij het allemaal van een afstandje, maar zat hij er tegelijkertijd bovenop. Dit geeft een uniek beeld van de verwikkelingen waar Doe Maar zichzelf met haar muziek in had gemanoeuvreerd. De gekte die ontstond door het succes krijgt vanuit Joost Belinfantes oogpunt iets beangstigends. Een angst die dan ook tot het einde van de band leidde. De druk werd de bandleden te veel. Dat je onder je eigen succes kunt bezwijken is door Doe Maar op pijnlijke manier bewezen. En door dit fotoboek schitterend inzichtelijk gemaakt.

[ MUZIEKJE ERBIJ ]
Om het geheel af te maken is bij het boek het dubbelalbum Lijf aan lijf gevoegd. De nummers zijn tijdens dezelfde tournee opgenomen en nu digitaal geremasterd. Alle hits van Doe Maar passeren de revue: 'Is dit alles', 'Pa', 'De Bom', '1 nacht alleen' en nog veertien klassiekers.
[ ]
Sommige dingen zijn tijdloos. En hoewel Doe Maar een echt product van zijn tijd was, is het gevoel dat deze publicatie oproept van ¿lle tijden. Het is een mooi document geworden over vergane glorie, liefde voor de muziek, gekte van fans en een tijd die niet meer zal wederkeren. Sla het boek open, lees de verhalen, bestudeer de foto's en luister ondertussen naar de bijgevoegde cd's. Een heerlijke trip down memory lane. Kortom: nostalgie!

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden