Doe je een lied op toneel, dan moet je kunnen zingen

Twee excentrieke vrouwen, moeder en dochter, in een vervallen Amerikaans landhuis. Naar schoonmaken staat hun hoofd al jaren niet, de planten zijn de kamer in gegroeid en dertig katten lopen miauwend in en uit....

Marian Buijs

Het moet in dat huis zo smerig zijn geweest dat de Mayles-broers moesten filmen met vlooienbandjes om hun enkels. De twee actrices vertellen het in de voorstelling Zwanenzang allemaal rustig terwijl ze zich in hun kostuum hijsen. Marjan Luif heeft zich toegetakeld met een lelijke grijze pruik, haar lijf opgedikt met kussens en gehuld in vodderige gewaden. Zij is de moeder, althans, daarin probeert ze ons te laten geloven.

Haar dochter, Ellen Pieters, is ooit danseres geweest. Dat moeten we zien aan de aanstellerige pasjes en poses die ze aanneemt om zichzelf te overtuigen dat ze in haar leven niet alleen een man, maar ook een toneelcarrière is misgelopen. Ze houden elkaar gevangen in een ondoordringbare cirkel van verwijten en ruzies.

De moeder teert op haar roemrijke verleden als sjieke echtgenote en zangeres. En met de dag lijkt dat verleden steeds gelukzaliger te worden. Haar dochter bijt haar toe dat het allemaal zo rooskleurig niet was.

De voorstelling heeft aanvankelijk veel weg van een persiflage, maar gaandeweg lijkt het steeds meer de bedoeling dat we echt geraakt worden door deze twee bizarre dames. Helaas, daar is geen sprake van. Daarvoor schiet het acteertalent van beide speelsters schromelijk tekort.

Ze zullen ongetwijfeld hun sporen hebben verdiend in het neerzetten van typetjes. Verder komen hun personages dan ook niet. En dat is voor dit magere verhaal veel te weinig om een klein uur te boeien. Een moeder en een dochter die elkaar voortdurend in de haren vliegen, is misschien op film aangrijpend, hier is al dat geharrewar volstrekt oninteressant.

Het leek vast een mooi plan om de sfeer van vergane glorie te versterken door liedjes uit die tijd door de tekst heen te vlechten. Maar ook daarvoor geldt: sta je met een liedje voor een publiek, dan moet je goed kunnen zingen.

Tot en met 20 mei. Zie ook www.viarudolphi.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden