NieuwsVervalste Dode Zeerollen

Dode Zeerollen in Bijbelmuseum Washington blijken vals

Onderzoek dat afgelopen zondag openbaar werd gemaakt, heeft dat aangetoond.

Fragment van de Dode Zeerollen Beeld Moment Editorial/Getty Images

Het Bijbelmuseum in de Amerikaanse hoofdstad Washington is in een klap zijn waardevolste collectiestukken kwijt geraakt. Alle zestien fragmenten van de Dode Zeerollen die het museum bezit, blijken vals te zijn. Dat heeft onderzoek aangetoond dat afgelopen zondag openbaar werd gemaakt.

De Dode Zeerollen zijn vanaf 1947 gevonden in grotten op de Westelijke Jordaanoever. Op deze manuscripten staan religieuze teksten die zijn geschreven van de 3de eeuw voor tot de eerste eeuw na Christus. Een deel komt overeen met teksten uit het Oude Testament, het eerste gedeelte van de Bijbel. De oudst bekende complete versie van de Bijbel dateert uit de Middeleeuwen. De Dode Zeerollen zijn een aanwijzing dat die middeleeuwse tekst teruggaat op oude originelen.

Nadat het Bijbelmuseum in november 2017 zijn deuren had geopend, rees er al snel twijfel over de authenticiteit van de fragmenten. Een onderzoeker van een Canadese universiteit had bij twee fragmenten onvolkomenheden geconstateerd. Sinds het begin van deze eeuw zijn er vervalsingen opgedoken op de antiekmarkt.

Het museum gaf in oktober 2018 toe dat uit onderzoek in Duitsland was gebleken dat vijf fragmenten niet echt zijn. Daarna werd Art Fraud Insights ingschakeld, een bedrijf in Washington dat gespecialiseerd is in het bestrijden van fraude in de wereld van kunst en erfgoed. Ook werd er een onafhankelijke raad van advies ingesteld, die een oordeel moest vellen over alle onderzoeksresultaten.

Volgens Colette Loll, oprichter en directeur van Art Fraud Insights, heeft deze raad na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek unaniem geconcludeerd dat geen van de fragmenten van het museum authentiek is. Loll schrijft in het ruim tweehonderd pagina’s tellende rapport van haar bedrijf ook dat alle fragmenten vermoedelijk in de 20ste eeuw zijn gefabriceerd.

Bij authentieke fragmenten van de Dode Zeerollen zijn de teksten geschreven op perkament. Bij deze vervalsingen gaat het in bijna alle gevallen om moderne inkt die is aangebracht op stukken leer die vermoedelijk afkomstig zijn van archeologische opgravingen in het Midden-Oosten. Aan de hand van de onderzoeksresultaten is een lijst opgesteld waarmee mogelijk ook andere vervalsingen kunnen worden opgespoord.

De zestien fragmenten waren gekocht door de oprichter van het Bijbelmuseum, de evangelische miljardair Steve Green, die stamt uit een familie van predikers. Green heeft zijn fortuin verdiend met Hobby Lobby, een keten van kunst- en handwerkwinkels.

Volgens het onderzoeksrapport heeft Green de fragmenten verkregen middels vier aankopen bij vier privéverzamelaars. Niet bekend is gemaakt hoeveel Green daaraan heeft uitgegeven en of hij actie onderneemt tegen de leveranciers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden