Dode ridders smaken het best in kleine porties

Een origineel concept is zeldzaam in games. Het zijn vaak kleine en onbekende titels die verrassingen bieden.

Dat games-makers dicht tegen elkaar aan schurken, blijkt wel uit de tsunami aan stadsjungle-titels die dit jaar op de markt zijn verschenen - als antwoord op het succesvolle Grand Theft Auto: San Andreas. Originele concepten moet je dus met een lampje zoeken. Maar ze bestaan.

Wild Water Adrenaline (voor de PlayStation 2) laat in dat opzicht een frisse wind waaien - of liever gezegd: fris water stromen. Niet eerder is een spel gebaseerd op 'rafting', de watersport waarin de deelnemers met een rubberbootje een woeste bergbeek afzakken. Net als in de echte wereld heeft de speler slechts beperkte mogelijkheden om zijn virtuele vlot te sturen: één enkele roeispaan.

Wild Water Adrenaline is met vier man tegelijk te spelen - ze zitten letterlijk in hetzelfde schuitje. Alleen door samen te peddelen kunnen ze een tijd- of slalom-race winnen. Het spel heeft ruwe kantjes, maar is met een groep goed te genieten.

Het stroomt ook in Archer MacLean's Mercury (voor de Portable PlayStation), maar hier geen water, maar kwik. Een bolletje vloeibaar metaal moet worden geloodst door een parcours met hindernissen - variërend van klapbruggen tot kwik-vretende wezentjes. Ook hier heeft de speler maar een hulpmiddel: de zwaartekracht.

Met de toetsen op de PSP moet hij het 'speelveld' op het juiste moment in de juiste richting laten hellen. Een fout en het kwik rolt een kosmisch ravijn in. Mercury is perfect voor de PSP, die is gemaakt voor korte spelletjes tijdens koffiepauzes en treinreisjes.

Het volledige verhaal van Medievil: Resurrection(ook voor de PSP) is te lang om in een paar onbewaakte momenten weg te werken. Liefst negentien levels (hoofdstukken) telt het avontuur rond de hilarische ridder Sir Daniel Fortesque, die uit de dood herrijst om zijn aartsvijand, tovenaar Zarok, alsnog te verslaan.

Gelukkig voor ongeduldige gamers is Medievil uitgerust met mini-spellen, die in vijftien tot dertig minuten zijn te voltooien. Elk van de kleinere games kent drie moeilijkheidsniveaus.

Er zijn ook games waarin de PSP-bezitter anderen kan uitdagen tot een race - al zijn rivalen nooit in beeld te zien. Een kilometerteller verraadt welke dolende ridder er aan kop gaat.

Archer MacLean's Mercury
Wild Water Adrenaline
Medievil : Resurrection

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden