Dode ridders smaken het best in kleine porties

In een wereld die bol staat van schieten en racen is originaliteit zeldzaam. De gamesbranche lijkt op de filmwereld. Als daar een studio een film bedenkt waarin een vulkaan een stadje met een dwarse sherrif verzwelgt, volgen er snel meer scripts met stromende lava in de hoofdrol....

Wild Water Adrenaline (voor de PlayStation 2) laat in datopzicht een frisse wind waaien - of liever gezegd: fris waterstromen. Niet eerder is een spel gebaseerd op 'rafting', dewatersport waarin de deelnemers met een rubberbootje een woestebergbeek afzakken. Net als in de echte wereld heeft de spelerslechts beperkte mogelijkheden om zijn virtuele vlot te sturen:één enkele roeispaan. Wild Water Adrenaline is met vier mantegelijk te spelen - ze zitten letterlijk in hetzelfde schuitje.Alleen door samen te peddelen kunnen ze een tijd- of slalom-racewinnen. Het spel heeft ruwe kantjes, maar is met een groep goedte genieten.

Het stroomt ook in Archer MacLean's Mercury (voor de PortablePlayStation), maar hier geen water, maar kwik. Een bolletjevloeibaar metaal moet worden geloodst door een parcours methindernissen - variërend van klapbruggen tot kwik-vretendewezentjes. Ook hier heeft de speler maar een hulpmiddel: dezwaartekracht. Met de toetsen op de PSP moet hij het 'speelveld'op het juiste moment in de juiste richting laten hellen. Een fouten het kwik rolt een kosmisch ravijn in. Mercury is perfect voorde PSP, die is gemaakt voor korte spelletjes tijdens koffiepauzesen treinreisjes.

Het volledige verhaal van Medievil: Resurrection (ook voor dePSP) is te lang om in een paar onbewaakte momenten weg te werken.Liefst negentien levels (hoofdstukken) telt het avontuur rond dehilarische ridder Sir Daniel Fortesque, die uit de dood herrijstom zijn aartsvijand, tovenaar Zarok, alsnog te verslaan.

Gelukkig voor ongeduldige gamers is Medievil uitgerust metmini-spellen, die in vijftien tot dertig minuten zijn tevoltooien. Elk van de kleinere games kent driemoeilijkheidsniveaus. Er zijn ook games waarin de PSP-bezitteranderen kan uitdagen tot een race - al zijn rivalen nooit inbeeld te zien. Een kilometerteller verraadt welke dolende ridderer aan kop gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden