filmrecensierbg

Documentaire RBG is een kundige en verzorgde ­biografie annex geschiedenisles (vier sterren)

Berend Jan Bockting
Ruth Bader Ginsburg in RBG Beeld
Ruth Bader Ginsburg in RBG

Ze is een slecht mens. Een zombie. Anti-Amerikaans. De makers van RBG, de sprankelende en hoogst actuele succesdocumentaire over de oudste opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg (85), zetten de verhoudingen in de eerste minuut direct op scherp.

Ginsburg is in de ogen van progressieve Amerikanen niets minder dan een superheld, het feministische geweten van het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Staten (waar wetten aan de Grondwet worden getoetst).

Maar de hoon van conservatieven die ze over zich heen kreeg toen ze enkele maanden voor de presidentsverkiezingen van 2016 verkondigde te emigreren wanneer Donald Trump president zou worden, krijgt in RBG ook een prominente rol. Aangezien het verdere verloop van de documentaire zich laat kijken als ronkende lofzang op Ginsburgs werk en leven, voelt het alsof regisseurs Julie Cohen en Betsy West hun hand ook in eigen boezem steken. De kritiek van Ginsburg op Trump overschreed een grens, hoezeer het haar strijdlust ook typeert. Hoewel ze haar woorden destijds al terugnam, moet ze zich in de documentaire opnieuw verantwoorden. Beter had ze haar mond gehouden, zegt ze.

Die aanpak maakt RBG, klassiek opgebouwd uit interviews en archiefbeelden, des te sterker. Het beeld van Ginsburg dat uit deze beelden oprijst: feilbaar doch energiek, eigenzinnig en een leven lang gedreven door haar strijd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

De documentaire maakt tevens haarfijn duidelijk hoezeer haar juridische werk de afgelopen jaren onder druk is komen te staan. Sinds de ­controversiële benoeming van Brett Kavanaugh wordt Ginsburg genoemd als eerstvolgende die (gezien haar leeftijd, opperrechters worden voor het ­leven benoemd) mogelijk het veld zal ­ruimen voor een conservatieve rechter.

RBG is een kundige en verzorgde ­biografie annex geschiedenisles, maar verwordt gaandeweg tot vlammend pleidooi voor het bewaken van verworven vrijheden waarvoor een leven lang is gevochten.

RBG

Documentaire

4 sterren

Regie Julie Cohen en Betsy West

Met Ruth Bader Ginsburg, Jane C. Ginsburg, Bill Clinton, Gloria Steinem, Nina Totenberg

101 min., in 10 zalen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden