Documentaire bewijst grootsheid beste bassist ter wereld

Film (documentaire) - Jaco

Wie Jaco Pastorius bij Joni Mitchell ziet soleren, ziet de beste bassist ter wereld aan de slag. Een op sensatie beluste documentairemaker had op het dramatische einde gefocust, Trujillo zet het muzikale verhaal centraal.

Jaco Pastorius in 1987. Foto Claus Eckert

Het mooist aan de documentaire Jaco (2015) over het leven van Jaco Pastorius (1951-1987) zijn de in zes jaar door producent Robert Trujillo verzamelde beeldfragmenten die de grootsheid van de bassist bewijzen.

Wie Pastorius in 1979 tijdens een concert van Joni Mitchell ziet soleren, gelooft onmiddellijk de grote woorden van onder anderen Sting, Flea en Mitchell, dat hier de beste bassist ter wereld aan het werk was.

Jaco

Documentaire
Regie: Paul Marchand en Stephen Kijak
Met: Jaco Pastorius, Joni Mitchell, Robert Trujillo en Sting.
113 minuten

Pastorius' spel op de fretloze elektrische basgitaar was zeldzaam melodieus, zijn harmonische structuren waren vernieuwend en zijn techniek was fabelachtig goed. Aan erkenning had Pastorius geen gebrek. Zijn debuutalbum Jaco Pastorius (1974) werd een enorme hit; hij maakte vanaf 1976 naam als bassist van Weather Report en speelde een voorname rol op platen van Joni Mitchell die in Jaco met een peuk in haar handen liefdevol over Pastorius praat.

Ook over zijn ondergang. Want Pastorius leed aan een ernstige vorm van manische depressiviteit, een diagnose die pas aan het eind van zijn leven wordt gesteld. Dan is het eigenlijk al te laat. Pastorius wordt in de jaren tachtig steeds onhandelbaarder, vervreemdt van zijn familie en leidt het bestaan van een dakloze. In september 1987 wordt hij door een uitsmijter van een nachtclub in coma geslagen. Hij overlijdt, 35 jaar oud.

'In mijn baswerk voor Metallica, hoor je Jaco Pastorius'

De Volkskrant sprak in New York met Robert Trujillo, bassist van 's werelds beste metalband Metallica. Hij vertelt waarom hij juist over wijlen jazzbassist Jaco Pastorius een documentaire maakte (+).

Een dramatisch einde waar een op sensatie beluste documentairemaker veel langer bij stil had gestaan dan in het lineair vertelde Jaco gebeurt. Het muzikale verhaal staat hier centraal.

Meer over