RecensieDocumentaire

Docu More Human Than Human is fascinerend, maar je wordt er niet zoveel wijzer van (drie sterren)

Ja, we willen álles weten van robots en AI, maar deze documentaire gaat er wel heel rap doorheen. De film presenteert slechts snippertjes van ontwikkelingen waarachter reusachtige werelden schuilgaan.

null Beeld
Beeld

More Human Than Human; Documentaire; Regie Tommy Pallotta en Femke Wolting. 79 min., in 9 zalen.

Na afloop van More Human Than Human ben je in een behapbare 79 minuten ogenschijnlijk helemaal bijgepraat over de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Van de voordelen en gevaren van slimme robots in allerlei soorten en maten tot het hoofdstuk popcultuurgeschiedenis dat ons vergezichten voorschotelt vol mens-machines op jacht naar werelddominantie. Makers Tommy Pallotta en Femke Wolting lijken in hun documentaire overal aan te hebben gedacht.

Alleen al in de eerste minuten schiet More Human Than Human langs een bedrijf dat zich specialiseert in acteerrobots (een robot kopieert hier de emotionele ‘tears in rain’-monoloog van Rutger Hauer in Blade Runner, die in die film zelf ook een robot speelt), een robotfluisteraar die mensen leert communiceren met robots en een vrouw die een robot leert praten door de machine duizenden sms’jes te voeren van een verloren vriend. Ter indicatie van het tempo waarin deze ontwikkelingen zich voltrekken: zo’n robot die leert van tekstberichtjes en wellicht zo zelfs de ziel van een overledene in leven houdt, was vijf jaar geleden nog fictie in een aflevering van de sciencefictionserie Black Mirror. Sterker nog: de robotbouwer in de docu, Eugenia Kuyda, liet zich rechtstreeks inspireren door de aflevering in kwestie.

Een robot die heel Wikipedia uit haar hoofd kent en wordt getest op menselijk gedrag (‘flirt je met me?’), roept dan weer herinneringen op aan het sciencefictionmeesterwerk Ex Machina (2014), met Alicia Vikander in de robotrol.

Ook wie tijdens het kijken van More Human Than Human niet wordt geplaagd door dergelijke associaties, zal vlot constateren dat de docu slechts snippertjes presenteert van ontwikkelingen waar reusachtige werelden achter schuilgaan. Er wordt wat gesnackt uit uitspraken van filosoof Nick Bostrom, ondernemer Elon Musk en filmmaker Richard Linklater, die in een vermakelijke scène wordt gefilmd door een door AI-aangestuurde camera. Maar in de montage voelt het als een lukrake citatenverzameling.

Ook een gedegen opbouw ontbreekt. Het gebruik van eenvoudige sociale robots in de bejaardenzorg loopt kriskras door bespiegelingen op machines die mogelijk eens zullen beslissen dat de mens zijn eigen voortbestaan in gevaar brengt. Alsof je kijkt naar een samenvatting van tien afleveringen van Tegenlicht: geen mislukking, in de basis zelfs mateloos fascinerend, maar je wordt er niet zoveel wijzer van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden