Dj Giel Beelen vertrekt bij radiozender 3FM, 'geen ruimte meer' voor wat hij wil doen

Giel Beelen (40) stopt bij 3FM. Zijn vertrek werd tegelijk aangekondigd met de nieuwe programmering van de radiozender, waarin hij vanaf 2 september niet meer voorkomt.

Maaike Vos
Dj Giel Beelen Beeld anp
Dj Giel BeelenBeeld anp

'Voor de dingen die Giel wil doen en wil maken is voor zijn gevoel geen ruimte op 3FM meer', aldus BNN-VARA in een verklaring. 'Giel heeft altijd wel tien ballen tegelijk in de lucht, maar neemt nu even de tijd om te kijken wat hij wil. Hoe, wat en waar weet hij op het moment nog niet.' Jurre Bosman, directeur van NPO Radio, zei in een reactie: 'Giel is al die jaren van onschatbare waarde geweest voor NPO 3FM, radio en het ontdekken van nieuw talent. We gaan hem missen bij 3FM.'

De radio-dj begon in 1997 bij 3FM. Hij maakte naam als shockjock doordat hij zich live op de radio oraal liet bevredigen door een callgirl en verschillende soorten drugs testte. Tijdens Serious Request zat hij van alle dj's het vaakst in het Glazen Huis: negen keer maar liefst. Verder verbrak Beelen het wereldrecord radiomaken door in 2014 een uitzending van 198 uur te maken. Ook werd hij twee keer ontslagen, onder meer omdat hij Mein Kampf een indrukwekkend boek noemde.

Over het salaris van Beelen ontstond geregeld ophef. Vorig jaar werd onthuld dat hij naast een salaris van 440.000 euro per jaar als presentator ook 125 duizend euro voor promotiewerkzaamheden bij de NPO zou hebben gekregen. Zijn salaris werd als reactie verlaagd.

Racistisch

Vorig jaar november stopte Beelen met de ochtendshow waarmee hij in 2004 was begonnen. Vlak voor zijn afscheid kwam hij in opspraak vanwege een racistische opmerking over Sylvana Simons. Na het afspelen van apengeluiden zei hij 'rustig Sylvana'. Later noemde hij dit 'smakeloos' en bood hij zijn excuses aan. Na zijn ochtendshow ging Beelen het weekendprogramma On Stage presenteren, waarin livemuziek en nieuw talent centraal staan.

Op de schop

Gister werd ook duidelijk dat 3FM-dj Frank van der Lende gedwongen stopt met zijn middagshow. Zelf wilde hij graag door met het programma, maar de leiding van de radiozender besloot anders. Vanaf september zal hij als opvolger van Beelen te horen zijn in een weekendshow. Zelf wordt Van der Lende opgevolgd door Rámon Verkoeijen en Mark van der Molen die zijn middagshow overnemen.

Het is al de tweede keer in bijna een jaar tijd dat 3FM de programmering op de schop gooit. De veranderingen hebben desondanks niet kunnen voorkomen dat de luistercijfers verder daalden. In maart-april van dit jaar was het marktaandeel naar 4,5 procent gedaald, een dieptepunt. Bij de laatste meting van mei-juni ging het om 4,8 procent. Vorig jaar was dit in dezelfde periode 7 procent.

Meer lezen over Giel Beelen?

Giel Beelen stopt na bijna twintig jaar bij radiozender 3FM. Zijn carrière wordt gekenmerkt door schandaaltjes en andere opzienbarende momenten. Zoals het wereldrecord radiomaken, dat hij in 2014 verbrak. Toen schreven wij een profiel over de dj. Lees het hier terug.

Trots en opgelucht stond radio-dj Domien Verschuuren (28) maandagmiddag de pers te woord bij de presentatie van de nieuwe programmering van de zender. 'Het is een gigantische eer dat ik na twaalf jaar Giel Beelen mag opvolgen. Ik ben met zijn show opgegroeid.'

Dj Domien Verschuuren (28), die op 3FM Giel Beelen heeft opgevolgd, nuanceert liever dan dat-ie provoceert. De Volkskrant sprak hem over de troonswissel.

'Dat de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen hoef je Giel Beelen niet uit te leggen.' Dat schreef Sheila Sitalsing in haar column na het apengeluiden-incident met Sylana Simons.

3FM-dj Giel Beelen verdient nog meer dan tot nu toe bekend was. Hij wordt niet alleen betaald door zijn werkgever BNN-VARA maar ook door de NPO, voor promotie- en advieswerk. Dat valt op te maken uit een persbericht van het overkoepelende orgaan, over de uitkomst van een intern onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden