Dj Giel Beelen verdient nog meer dan tot nu toe bekend was

3FM-dj Giel Beelen verdient nog meer dan tot nu toe bekend was. Hij wordt niet alleen betaald door zijn werkgever BNN-VARA maar ook door de NPO, voor promotie- en advieswerk. Dat valt op te maken uit een persbericht van het overkoepelende orgaan, over de uitkomst van een intern onderzoek.

3FM-dj Giel Beelen.Beeld anp

Volgens een woordvoerder is de aanvullende betaling niet in strijd met de wet, maar zal het in de toekomst niet nogmaals gebeuren dat een presentator met een topinkomen wordt ingehuurd door de NPO. 'Wij vinden deze combinatie naar de huidige maatstaven onwenselijk, en hebben ons inhuurbeleid aangepast.'

In de persverklaring van de NPO wordt omwille van de privacy geen naam genoemd, de woordvoerder doet dat ook niet. Toch lijdt het geen twijfel dat het gaat om Giel Beelen. Het onderzoek is ingesteld na 'recente berichten in de media en Kamervragen'. Enkele weken geleden ontstond ophef over het inkomen van Beelen, die vorige maand is gestopt met zijn kwakkelende ochtendprogramma op 3FM.

440 duizend euro per jaar

Volgens bronnen krijg Giel Beelen 440 duizend euro salaris per jaar. Dat bedrag staat, verwijzend naar een anonieme presentator, in het jaarverslag van BNN-VARA. Dat hier nog NPO-geld bij komt, was onbekend. 'We vinden dat we transparant moeten zijn over medewerkers met een topinkomen, dus dit moet voortaan anders', aldus de woordvoerder. 'Bij de besteding van publieke middelen hoort een verantwoord beleid.'

Slechts een beperkt aantal presentatoren mag meer verdienen dan een minister. Voor de rest van de omroepmedewerkers ligt de grens op 189.000 euro, exclusief pensioenbijdrage. Bedragen hieronder worden betaald met publiek geld, de rest komt uit de 'verenigingskas' van de omroep in kwestie. Bij de laatste meting waren er zes grootverdieners, op grond van hun 'uitzonderlijke talent', onder wie Beelen en Matthijs van Nieuwkerk.

De vraag wat Beelen op dit moment doet, wil de NPO gek genoeg wel beantwoorden. 'We hebben hem ingehuurd voor advies- en promotiewerk op het gebied van muziekbeleid, marketing, internet en ontwikkeling van dj-talent', zegt de woordvoerder. 'Het is geen lege huls, hij doet meer dan een cheque ophalen'. Hoeveel Beelen van de NPO krijgt is vertrouwelijk. De presentator was niet bereikbaar voor commentaar.

Hoe lang de gewraakte constructie al bestaat, is onbekend. Wel is uit het interne onderzoek gebleken dat de overige presentatoren met een topinkomen niet bijverdienen bij het bestuursorgaan. De NPO wordt betaald met publiek geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden