Diverse én samenhangende dwarsdoorsnede van bruisend muziekleven

CD (klassiek) - Ensemble Intercontemporain

Wat een slim idee om een stad als uitgangspunt voor een collectie muziekstukken te nemen. Of het Ensemble Intercontemporain de formule vaker gaat toepassen is niet bekend, maar hun aan New York gewijde dubbelalbum biedt in elk geval een diverse en toch samenhangende dwarsdoorsnede van een bruisend muziekleven.

Aangevoerd door Matthias Pintscher, zelf componist, opent het ensemble met een elektriserende uitvoering van Edgard Varèses Intégrales en stoomt dan via het caleidoscopische klarinetconcert van Elliott Carter door naar de 21ste eeuw en twee jonge, dus minder bekende componisten.

Het hoornconcert van David Fulmer uit 2015 is niet al te overtuigend, maar Blur van Sean Shepard uit 2011 is een energiek en virtuoos stuk dat opvalt door helderheid en fantasie.

New York

Ensemble Intercontemporain
*****
Klassiek
Alpha

De tweede cd is gewijd aan de downtown-componisten, die zich afzetten tegen de academische traditie. Naast Instruments 1 van de altijd bespiegelende Morton Feldman staat Music for Wind Instruments van John Cage, vooral fascinerend omdat de 26-jarige componist hier al wel oorspronkelijkheid toont, maar nog niet helemaal zijn latere, nog eigenzinniger zelf is.

WTC 9/11 van Steve Reich, een sober maar indringend memento voor de slachtoffers van de aanslag op de Twin Towers, mocht uiteraard niet ontbreken.