Dittrich toont zich met vierde thriller steeds betere schrijver

Halszaak was goed voor vijf sterren geweest, ware het niet dat de prominente inzet van een van de personages soms wat onrealistisch overkomt. Niettemin toont Dittrich zich een steeds betere schrijver.

null Beeld
Beeld

De auteur zal er zelf ook enigszins door verrast zijn, maar Halszaak, de nieuwe thriller van Boris O. Dittrich, bevat tal van actuele thema's, zoals die rond de recente moord op Anne Faber. Het gaat in het boek van de jurist en oud-D66-politicus over een rechter die - achteraf gezien - 'foute' beslissingen neemt. Hij wijst een kind na een vechtscheiding aan haar knotsgekke moeder toe, en dat pakt totaal verkeerd uit. Zo neemt rechter Onno Pons nog wel meer omstreden beslissingen.

Het verhaal begint rechttoe-rechtaan. Een zwerver wordt door de politie stevig aangepakt in de P.C Hooftstraat in Amsterdam. Hebben de agenten met hun actie (gebruikten ze de omstreden nekklem?) de oude man, die met zijn baard lijkt op een Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger, te hard naar de grond gewerkt? Rechercheur Maya Oliphant leidt het interne onderzoek tegen de agenten.

Halszaak
Boris O. Dittrich
Fictie
Uitgeverij Cargo

Oliphant, stekeltjeshaar, getrouwd met Inger en moeder van baby Zlatan, is van het kordate type, maar loopt deels stuk op de bureaucratische, masculiene politiecultuur. Om toch verder te komen met haar onderzoek, zet ze haar vrouw in. Met baby Zlatan gaat Inger op illegaal bezoek bij de zwerver die in coma in het ziekenhuis ligt. Later sluit Inger zich wel heel makkelijk aan bij een vereniging van slachtoffers van rechterlijke dwalingen.

De verhaallijnen komen aan het eind goed samen in een huiveringwekkende balkonscène in Utrecht. Dittrich, in het dagelijks leven in Berlijn werkzaam voor Human Rights Watch, toont zich met zijn vierde thriller een steeds betere schrijver. Halszaak was goed voor vijf sterren geweest, ware het niet dat de prominente inzet van de vrouw van de rechercheur soms wat onrealistisch overkomt. In het echte leven kom je daar als politieagent vast niet mee weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden