Dit zijn de heersende popvrouwen van dit moment

In de hitparades heersen vrouwen. Die op het punt staan te worden opgevolgd. Door vrouwen. De Volkskrant brengt duidelijkheid in een fascinerende generatiestrijd die de muziek verandert.

Dua Lipa scoorde een hit met Martin Garrix. Beeld EPA

Het kan de afgelopen weken niemand zijn ontgaan. In de wereld van de vrouwenpop, nog altijd de dominante factor in de hitlijstbestormende popmuziek, is een revolutie gaande. De grote nieuwe vrouwen rollen over elkaar heen met een onstuitbare reeks singles en platen. En de oude garde springt verschrikt aan de kant.

De omwenteling kon deze week niet beter worden geillustreerd dan met de treurige bestijging der popcharts van de nieuwe Madonna. Van haar verscheen de liveplaat (mét dvd!) van de recente Rebel Heart-tournee. Maar dat pakketje, waarover voorheen toch echt wel wat rumoer zou zijn ontstaan, wordt nauwelijks opgemerkt. In de hitlijsten speelt de plaat geen rol. Dat is weleens anders geweest.

De tijd dat Madonna, Whitney Houston en Mariah Carey de dienst uitmaakten, ligt definitief achter ons.

Een kwestie van natuurlijk verloop, zou je kunnen zeggen. Maar er is meer aan de hand. Beyoncé, Lady Gaga en Adele, toch de erfgenamen van de gouden generatie, maken om verschillende redenen óók pas op de plaats. Beyoncé is druk met de gezinsuitbreiding. Lady Gaga lijdt aan een burn-out en Adele houdt het na haar niet te overtreffen succesjaar 2016 voorlopig voor gezien.

Dat biedt kansen. De generatie na deze generatie heeft de macht gegrepen en gaat, zo lijkt het, een nog groter stempel op de hedendaagse popmuziek drukken.

Waar is Beyoncé?

Als de kat van huis is, dansen de muizen. De gevestigde grootheden Beyoncé, Lady Gaga en Adele doen het allen even rustig aan. En maken dus de weg vrij voor héél veel nieuwe popvrouwen.

Zelf muziek schrijven

De muziekwereld, en vooral ook de muziekindustrie, kijken al maanden uit naar het nieuwe album Reputation van Taylor Swift. Op 10 november is het zover. Hoe massaal wordt de recordverkoop? Verschijnt de plaat eigenlijk wel op de streamingdiensten, of duikt Swift in navolging van Adele daar pas na een half jaar op, om de verkoop niet in de weg te zitten?

Swift wordt hoe dan ook de grootste popvrouw van de nieuwe lichting. Maar ze heeft daar veel meer concurrentie dan haar voorgangers. Want Ariana Grande, Rihanna en Katy Perry scoren hit na hit en heersen op het podium bij de prijsuitreikingen. Bovendien keren gewezen grote popsterren als Miley Cyrus ineens terug. En daaronder dringen nog veel meer sterke vrouwen: van de koele Lana Del Rey en Lorde tot de superhippe Dua Lipa.

Zij scoren niet alleen hits, maar maken ook doordachte popalbums waarin ze echt iets van zichzelf prijsgeven. Miley Cyrus, Dua Lipa en Kesha zijn niet langer marionetten van vooral Zweedse popproducers die de stemmen over de anonieme beats en arrangementen van hun eigen, ingeblikte en anonieme popsongs leggen. Nee, de popvrouwen schrijven en arrangeren hun muziek zelf. Ook dat is een kleine revolutie.

Luister bijvoorbeeldnaar het vrijdag verschenen album Younger Now van Miley Cyrus. De 24-jarige popster is ineens een singer-songwriter die in de voetsporen treedt van haar vader, de countryster Billy Ray Cyrus. Weg zijn de vage hiphop- en elektropoptunes uit het Cyrus-verleden. Haar oeuvre wordt er een stuk interessanter door. De country duikt ook op in de plaat Rainbow van zangeres Kesha.

Terwijl Cyrus en Kesha zich dus op de Amerikaanse oermuziek storten, keert Taylor Swift die juist de rug toe. Swift, die groot werd in de countrypop, zoekt in haar singles juist de dance en de synthpop. Ook zij meet zich dus een nieuwe identiteit aan.

Er gebeurt veel en we kunnen het hoofd er maar beter bij houden. En daarom zetten we de grote spelers van nu in een handzaam overzicht. Om te bewaren.


Adele

Op basis van de resultaten uit het verleden de grootste popvrouw, die bewees dat je nog altijd miljoenen platen kunt verkopen, als ze maar goed zijn. Van Adele wordt voorlopig weinig - tournee, plaat - verwacht.

Geschat vermogen: 155 miljoen dollar
Recent(st)e hit: Hello
Spotify-streams: 741 miljoen
Aantal Twittervolgers: 28,7 miljoen
Aantal Instagramvolgers: 30,2 miljoen
Grammy-nominaties: 18, waarvan 15 gewonnen

Adele. Beeld EPA

Dua Lipa

Een Britse nieuwkomer, die dit jaar met hits als New Rules, en dus opgewekte dance-anthems, doorstootte naar de bovenlaag van het pop- vrouwenveld. Live moet ze nog overtuigen, hopelijk op 5 november in Amsterdam.

Geschat vermogen: Bedrag onbekend, schattingen lopen uiteen van 260.000 tot 2 miljoen dollar
Recent(st)e hit: Scared To Be Lonely
Spotify-streams: 413 miljoen
Aantal Twittervolgers: 746.000
Aantal Instagramvolgers: 3,2 miljoen
Grammy-nominaties: 0

Dua Lipa. Beeld EPA

Lorde

2013: een 16-jarige Nieuw-Zeelandse verbijstert de popwereld met Royals en bewijst dat niet alle succesvolle meisjespop door Zweedse songwriters geschreven wordt. Nu is er een tweede album, Melodrama, dat minstens zo zelfverzekerd klinkt.

Geschat vermogen: 9 miljoen dollar
Recent(st)e hit: Royals
Spotify-streams: 432 miljoens
Aantal Twittervolgers: 5,9 miljoen
Aantal Instagramvolgers: 5,6 miljoen
Grammy-nominaties: 4, waarvan 2 gewonnen

Lorde. Beeld AP

Kesha

Brak met de mannen die haar maakten, haalde de apostrof uit haar naam en kwam na vijf jaar met een nieuw album: Rainbow, een volwassen singer-songwriterplaat, waarvoor ze zelf de meeste liedjes schreef. Kesha is terug in de damespoptop.

Geschat vermogen: 500.000 dollar
Recent(st)e hit: Die Young
Spotify-streams: 168 miljoen
Aantal Twittervolgers: 3,8 miljoen
Aantal Instagramvolgers: 2,3 miljoen
Grammy-nominaties: 0

Kesha. Beeld Reuters

Lana Del Rey

Bijzondere notering voor Lana Del Rey: de Amerikaanse zangeres heeft, als alle grote popvrouwen, jonge en fanatieke fans, maar haar nieuwe plaat Lust for Life wordt ook gewaardeerd door gelouterde muziekliefhebbers. Brede aanhang is een succesfactor.

Geschat vermogen: 12 miljoen dollar
Recent(st)e hit: Young And Beautiful
Spotify-streams: 246 miljoen
Aantal Twittervolgers: 7,3 miljoen
Aantal Instagramvolgers: 10,4 miljoen
Grammy-nominaties: 3

Lana Del Rey. Beeld EPA

Katy Perry

De immer van gedaante wisselende Amerikaanse was dit jaar overal: hitsingles, awardshows en ruzie met Taylor Swift. Maar het nieuwe album Witness maakte weinig los. Zij kan zich revancheren met een kunstzinnige liveshow, volgend jaar in Nederland.

Geschat vermogen: 280 miljoen dollar
Recent(st)e hit: Dark Horse
Spotify-streams: 475 miljoen
Aantal Twittervolgers: 104 miljoen
Aantal Instagramvolgers: 67,5 miljoen
Grammy-nominaties: 13

Katy Perry. Beeld AP

Ariana Grande

Sinds de terreuraanslag in Manchester eerder dit jaar heeft de meest kinderlijke van de huidige popdames zich ook onder volwassenen geliefd gemaakt. Haar presentatie van One Love Manchester oogstte wereldwijd grote lof.

Geschat vermogen: 35 miljoen dollar
Recent(st)e hit: Side To Side
Spotify-streams: 555 miljoen
Twittervolgers: 53,2 miljoen
Instagramvolgers: 114 miljoen
Grammy-nominaties: 4

Ariana Grande. Beeld EPA

Miley Cyrus

Het gewezen Disney-sterretje is pas 24, maar al aan haar derde metamorfose toe. Op haar vandaag verschenen nieuwe album zingt ze, sober begeleid, countryachtige liedjes. En dat kan ze best goed.

Geschat vermogen: 160 miljoen dollar
Recent(st)e hit: We Can't Stop
Spotify-streams: 293 miljoen
Twittervolgers: 36,6 miljoen
Instagramvolgers: 71,9 miljoen
Grammy-nominaties: 1

Miley Cyrus. Beeld EPA

Rihanna

De Barbadiaanse lijkt vooral druk met acteerwerk. Haar laatste plaat Anti is twee jaar oud, een nieuwe verschijnt misschien dit jaar. We hebben Rihanna nodig, al is het maar omdat zij hiphop brengt in de vrouwenpop.

Geschat vermogen: 230 miljoen dollar
Recent(st)e hit: Work
Spotify-streams: 719 miljoen
Twittervolgers: 79 miljoen
Instagramvolgers: 57 miljoen
Grammy-nominaties: 32, waarvan 8 gewonnen

Rihanna. Beeld AP

Taylor Swift

Als op 10 november het nieuwe album Reputation verschijnt, zullen opnieuw records gebroken worden. Maar de succesvolste zangeres van dit moment glijdt op haar recente singles wel heel erg af richting anonieme confectiepop.

Geschat vermogen: 380 miljoen dollar
Recent(st)e hit: I Don't Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker)
Spotify-streams: 562 miljoen
Twittervolgers: 85,6 miljoen
Instagramvolgers: 103 miljoen
Grammy-nominaties: 29, waarvan 10 gewonnen

Taylor Swift. Beeld Reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden