Dit zijn de genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst-prijs 2018

Feiko Beckers, Anne Geene, Rosa Johanna, Benjamin Li en Kevin Osepa zijn de vijf genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst-prijs 2018. De prijs is een samenwerking van de Volkskrant, Avrotros, Stedelijk Museum Schiedam en In4Art, en wordt volgend jaar voor de elfde keer georganiseerd.

Van links naar rechts: Rosa Johanna, Kevin Osepa, Anne Geene, Benjamin Li en Feiko Beckers Beeld
Van links naar rechts: Rosa Johanna, Kevin Osepa, Anne Geene, Benjamin Li en Feiko BeckersBeeld

De Volkskrant Beeldende Kunst-prijs is een oeuvreprijs voor getalenteerde kunstenaars van 35 jaar of jonger, wonend en werkend in Nederland. Op 25 februari wordt de winnaar, gekozen door een vakjury onder leiding van oud-minister van Cultuur Jet Bussemaker, bekendgemaakt tijdens een tv-uitzending van Avrotros Kunstuur. De winnaar ontvangt 10 duizend euro, ter beschikking gesteld door In4Art. Het bedrijf is een nieuwe sponsor van de kunstprijs, en richt zich op de ondersteuning van jong talent en de innovatie van technieken en materialen.

Het werk van de vijf genomineerden is van 3 februari tot en met 15 april in het Stedelijk Museum Schiedam te zien. Tijdens de expositie kan het publiek een favoriet kiezen.

Onder de genomineerden zit op zijn minst één brokkenpiloot: Feiko Beckers (1983) maakt installaties en video's waarin hijzelf en familieleden portretteert als mislukkelingen in genante situaties. Anne Geene (1983) ordent haar natuurfoto's zoals Darwin of Mendel de natuur zelf hebben geordend en geclassificeerd: in diagrammen en beeldrijm. Rosa Johanna (1991) is als schilder en videomaker moeilijk onder een noemer te typeren; ze verricht onderzoek naar het ontstaan van abstracte kunst. Ook Benjamin Li (1985) is onderzoeker, maar dan naar de clichés en waarheden van zijn eigen Aziatische achtergrond. Tenslotte speelt ook bij Kevin Osepa (1994) zijn culturele achtergrond de hoofdrol in zijn fotografische werk, als emigrant van Curaçao naar Nederland.

Dit jaar werden de kunstenaars voorgedragen door specialisten uit de Nederlandse kunstwereld: oud-directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes, ondernemer en verzamelaar Jan van den Broek, kunstenaar Patricia Kaersenhout, conservator ven het Fries Museum Eelco van der Lingen en grafisch ontwerper Irma Boom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden