NieuwsBankGiro Loterij Museumprijs

Dit zijn de genomineerden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020

Het Eye Filmmuseum in Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag en Naturalis Biodiversity Center in Leiden zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020. Het thema van de prijs is dit jaar ‘Achter de schermen voor het voetlicht’.

Proxy_Zoë Proxy_Spaaij
Het Eye Filmmuseum in Amsterdam is een van de genomineerden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020. Beeld Bankgiro Loterij
Het Eye Filmmuseum in Amsterdam is een van de genomineerden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020.Beeld Bankgiro Loterij

De prijs is voor het museum dat het best zijn activiteiten achter de schermen laat zien. Hoewel de musea nu gesloten zijn besloot de organisatie toch de prijs uit te reiken, ook vanwege de hoge nood van de sector.

Tot en met 30 november kan het publiek stemmen op museumprijs.nl. De winnaar wordt bekendgemaakt op 2 december en ontvangt 100 duizend euro voor een toekomstig project. De musea hebben al bekendgemaakt wat ze van plan zijn met het gewonnen bedrag en dat kan het publiek dus meenemen in de keuze.

Het Eye heeft als droomproject een reisbioscoop, waarmee het filmmuseum langs scholen, verzorgingshuizen en wijken kan trekken. Directeur Sandra den Hamer wil zo bezoekers ‘de magie van film op het grote witte doek laten ervaren in je eigen omgeving’.

Ook Naturalis wil een groter publiek bereiken en heeft als droom een professionele filmstudio te bouwen. Directeur Edwin van Huis wil zo de natuur bij mensen in huis brengen. Met opnamen in een professionele studio ‘kunnen we onze onderzoekers altijd tot in de huiskamer en in het klaslokaal brengen met hun kennis en verhalen’. Als mensen meer kennis hebben van natuur, zullen ze er beter voor zorgen, hoopt Van Huis.

Naturalis Biodiversity Center in Leiden is een van de genomineerden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020. Beeld Bankgiro Loterij
Naturalis Biodiversity Center in Leiden is een van de genomineerden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020.Beeld Bankgiro Loterij

Het Mauritshuis wil daarentegen meer inzetten op de meesterwerken in zijn collectie in navolging van een eerder internationale onderzoek naar Meisje met de parel. Met het prijsgeld wil directeur Martine Gosselink het enorme schilderij De stier van Paulus Potter op zaal laten restaureren.

Paulus Potter, De stier, 1647. Beeld Mauritshuis, Den Haag
Paulus Potter, De stier, 1647.Beeld Mauritshuis, Den Haag

Het thema en de genomineerden zijn gekozen door een vakjury, bestaande uit Willem Bijleveld, voormalig directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem; Gerdien Verschoor, directeur van herinneringskamp Westerbork; Bart Rutten, directeur van het Centraal museum Utrecht; Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws museum in Middelburg; en Deirdre Carasso, voormalig directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Het thema van de BankGiro Loterij Museumprijs wisselt jaarlijks. Eerdere thema’s waren bijvoorbeeld ‘Techniek’ met als winnaar het Maritiem Museum in Rotterdam of ‘Design&Mode’ met als winnaar het Textielmuseum in Tilburg.

De BankGiro Loterij Museumprijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland en wordt uitgereikt sinds 1990. De prijs is een initiatief van de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds in samenwerking met de Museumvereniging. Vorig jaar kozen 71.024 mensen voor het Stedelijk Museum in Schiedam als winnaar van het thema ‘Publieksvriendelijkheid’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden