Weblog

'Dit wordt de eeuw van de vrouw, gelukkig maar'

Wij Nederlanders vinden onszelf goed in het 'benoemen' van problemen. De narigheid die illegalen, allochtonen, homofoben, hooligans, bankiers, zwervers, loverboys en brokkenpiloten in de (semi)- publieke sector veroorzaken benoemen we allemaal en met veel genoegen.  Toch  er is nog één allesoverheersende taboe, één verdoezelde waarheid waar we voor blijven wegduiken: vrijwel alle problemen worden veroorzaakt door mannen.

Inwoners van een studentenhuis voor mannen dat in 2010 werd uitgeroepen tot beste studentenhuis Beeld ANP

Van geweld tot fraude, van oorlog tot roekeloze speculatie op de beursvloer - steeds weer is het Y-chromosoom betrokken. Google je echter op 'mannelijke problemen', dan lijkt het alsof Nederland zich alleen van de erectieproblematiek bewust is. Of ook wel: het probleem dat sommige mannen niet mannelijk genoeg zijn.

Het werkelijke probleem is daaraan omgekeerd: veel mannen zijn juist te mannelijk. Dronken corpsballen, hooligans en criminele Marokkanen hebben één ding met elkaar gemeen: de angst om zelf als on-mannelijk te worden gezien.

Als we zo goed zijn in dat 'benoemen', waarom worden maatschappelijke problemen dan nooit zo geframed dat de rol van testosteron er duidelijk in naar voren komt? Wordt het niet eens tijd dat de mannelijke in plaats van bijvoorbeeld de allochtone gemeenschap al die ellende veroordeelt? Misschien dat masculiene rolmodellen als Arie Boomsma en Ivo Opstelten er het voortouw in kunnen nemen.

Er is een schrale troost, want gelukkig lost het mannenprobleem zich binnenkort vanzelf op. De reden: op dit moment is misschien wel de grootste revolutie in de geschiedenis van de mensheid aan de gang. Het is niet dat de massa's de straat opgaan, of dat intellectuelen nieuwe, radicale theorieën aan het spuien zijn. Nee, wat er verandert is dit: voor het eerst in de afgelopen 200.000 jaar lijken vrouwen de overhand te krijgen.

Hanna Rosin, journaliste voor The Atlantic, schreef er al dit geruchtmakende stuk over, getiteld: The End of Men. In het onderwijs, op de arbeidsmarkt en zelfs aan de top leggen mannen het steeds vaker af tegen vrouwen. Natuurlijk, hun achterstand is nog groot. Maar wie de cijfers goed bestudeert - en de snelheid van de veranderingen tot zich door laat dringen - moet concluderen dat dit de eeuw van de vrouw gaat worden.

Morgen in Vonk, het opinie- en achtergrondkatern van de Volkskrant: de aankondiging van de GVR, de Grote Vrouwelijke Revolutie. Inclusief een vrachtlading aan cijfers, die je wereldbeeld weleens radicaal op zijn kop kunnen zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden