Dit waren onze onthullingen in 2017

2017 zit er bijna op. Wat is er fijner dan het jaar afsluiten met een overzichtelijk lijstje van de allerbeste artikelen? Dit was het afgelopen jaar de beste onderzoeksjournalistiek van de Volkskrant - nu voor iedereen gratis te delen en te lezen.

Militairen op de Oranjekazerne in SchaarsbergenBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

1. Drie militairen verlaten het leger na misdragingen bij een ontgroeningsritueel

Drie Nederlandse soldaten hebben hun eenheid in Schaarsbergen in 2014 verlaten wegens onder meer pesterijen, mishandelingen, aanrandingen en een verkrachting. De daders zouden sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid zijn.

2. Seksueel misbruik bij PSV en Vitesse: twee oud-jeugdspelers treden naar buiten

Voor het eerst treden slachtoffers van seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal naar buiten. Het gaat om twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse.

Renald Majoor werd als jeugdspeler van Vitesse misbruikt door zijn teamleider.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

3. Hoe Kluivert in de greep raakte van gokcriminelen

Zijn schuld liep op tot 1 miljoen euro en hij gokte zelfs op duels van zijn toenmalige club FC Twente. Hier leest u hoe ex-profvoetballer Patrick Kluivert (40) in de klauwen viel van een goksyndicaat.

Patrick Kluivert.Beeld Hollandse Hoogte

4. Hoe Nederland een hoofdrol speelde bij het opsporen van een Russische internetcrimineel (en die toch op vrije voeten bleef)

Om cybercriminelen te vangen blijkt Nederland nauw samen te werken met Rusland, het hackersland bij uitstek. Een uiterst ongemakkelijke samenwerking, blijkt uit de jacht op Jevgeni Bogatsjov.

Dit zijn de 15 spraakmakendste Volkskrantinterviews van 2017

2017 zit er bijna op en wat is er dan fijner om met een overzichtelijk lijstje terug te blikken op het jaar? Dit zijn de vijftien spraakmakendste interviews van de Volkskrant - voor iedereen gratis te lezen.

5. Alt-right in Nederland: Erkenbrand en hun strijd voor een blanke natie

Een extreem-rechtse groepering waarvan een groot aantal leden hoogopgeleid is, dat hadden we in Nederland lang niet gezien. Maar het 'studiegenootschap' Erkenbrand is zo'n groep. Opvallend, vindt ook de AIVD. Wat is Erkenbrand, waar staat het voor en wie zijn de mensen erachter?

Beeld Jeroen Murré

6. Jongeren geronseld voor prostitutie of drugshandel: hoe criminele bendes grip hebben op scholen in Nederland

Schoolmeisjes worden geronseld voor prostitutie, jongeren ingezet als drugskoeriers: criminele bendes zijn actief op scholen. Maar veel van die scholen kijken weg.

Ondersteun kwaliteitsjournalistiek

Deze artikelen leest u nu gratis. Wilt u kwaliteitsjournalistiek ondersteunen? Overweeg dan een abonnement op de Volkskrant.

7. Hoe spindoctors verbluffend veel macht naar zich toetrekken

De macht in politiek Den Haag is soms niet altijd zichtbaar. Dat geldt zeker voor deze vier spindoctors, die maandenlang een cruciale rol in de Haagse machinekamer speelden: invloedrijker dan de meeste parlementariërs, onzichtbaarder dan Kamerbodes, alleen verantwoording verschuldigd aan hun politieke bazen. Een portret van de echte bruidegoms van het Binnenhof.

Beeld Bier en Brood

8. 'Kom even lekker zitten.' Zo kon de spil in de filmwereld over grenzen heen gaan

Als castingdirector en later ook als producent en regisseur was Job Gosschalk iemand om wie acteurs niet heen konden. Die positie heeft hij over een periode van zeker 17 jaar misbruikt voor zijn eigen lust, zeggen elf acteurs die de Volkskrant sprak.

Job Gosschalk (tweede van links) in 2008 met het Gouden Kalf dat hij won voor Alles is Liefde, met Jeroen Beker, Frans van Gestel, Kim van Kooten en Joram Lürsen.Beeld anp

9. Robert M. stuurde ouders spijtbetuiging

De veroordeelde zedendelinquent Robert M. heeft vanuit de gevangenis in Vught een excuusbrief gestuurd aan vrijwel alle ouders van de kinderen die hij seksueel misbruikte. M., die tot bijna 19 jaar cel en tbs werd veroordeeld voor zeer ernstig en soms langdurig misbruik van 67 jonge kinderen in Amsterdam, slaagde er ruim een jaar geleden in een handgeschreven brief te laten bezorgen bij Richard Korver, de advocaat van een groot deel van zijn slachtoffers. Een paar maanden eerder lukte het hem ook al een brief op de redactie van de Volkskrant te laten bezorgen.

10. Hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in ging

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar is een geprezen voorvechter van de Drentse zaak. Een bestuurder die tot het randje gaat. En, zo blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant: daaroverheen. 'Huppetee!'. Uiteindelijk treedt Tichelaar af als Commissaris van de koning. Hier leest u waarom.

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar (rechts) met premier Mark Rutte tijdens de de nationale viering van Bevrijdingsdag in Assen.Beeld anp

Een interview met de veroordeelde showman Frank Masmeijer ('Slechte publiciteit is ook publiciteit'), een ontluisterend profiel van de extreem-rechtse groepering Erkenbrand, een video van Maarten Keulemans die zich opwindt over haatpropaganda: een greep uit de beste Volkskrant-verhalen van afgelopen jaar, die we hier voor u hebben verzameld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden