Dit vond u verreweg de beste film van 2012

Laten we beginnen bij mevrouw Luikinga uit Utrecht en haar hoogtepunt van het afgelopen filmjaar. 'Met een zaal vol mensen onbedaarlijk lachen om de onweerstaanbare lach van Omar Sy in Intouchables, als hij zich niet kan inhouden bij het zien van een operazingende boom.'

Bor Beekman
Scene uit Intouchables. Beeld AP
Scene uit Intouchables.Beeld AP

In een normaal filmjaar zouden we het aangehaalde moment hier dan toch iets gedetailleerder moeten omschrijven; het betreft een scène waarin een zwarte, onopgeleide man uit het getto voor het eerst een operavoorstelling bijwoont, in gezelschap van een blanke man in rolstoel die... Maar 2012 was geen normaal filmjaar. 1,9 miljoen Nederlanders zagen Intouchables in de bioscoop, waarmee de optimistische integratiekomedie inmiddels te boek staat als de in ons land best bezochte Franse film ooit.

Ook de Volkskrant-lezer liep weg met de film van Olivier Nakache, en zo eindigde de 35ste verkiezing van de beste film van het jaar (eerste winnaar, in 1978: Una giornata particolare) met een glorieuze overwinning - ruim 1.000 punten los van de rest - voor Intouchables.

Natuurlijk waren er naast de vele loftuitingen ('nog nooit zo hard gelachen') ook enkele fanatieke Intouchables-haters ('schaamteloos op het sentiment inspelend'), maar dat ging op voor vrijwel alle hoog in de lijst eindigende films: ze vielen bij sommige lezers volkomen verkeerd.

De nummers 2 en 3 in de lijst worden ingenomen door de arthouse-dreunen van het jaar. Heel wat lezers verlieten na het zien van Jagten (Thomas Vinterberg) en Amour (Michael Haneke) geschokt en aangedaan de zaal. 'Jagten zou een verplichte film moeten worden voor eenieder die met kleine kinderen moet werken', schreef de heer De Haas uit Zoetermeer.

Arthouse domineert de top-100, maar de lezer heeft ook waardering voor het betere spektakelwerk, zoals The Hobbit en The Hunger Games. Skyfall (Sam Mendes) neemt zelfs de vierde plek in de lijst in - nooit eerder eindigde een James Bond-avontuur zo hoog. De Rotterdamse volkskomedie De Marathon, het debuut van Diederick Koopal, neemt de hoogste positie (achttiende plaats) in onder de Nederlandse films. Ook het jeugddrama Kauwboy, bekroond in Berlijn en de Nederlandse inzending voor de Oscars, werd gewaardeerd (23). Een plaatsje hoger vinden we een van de meest zonderlinge releases van 2012: Holy Motors (Leos Carax), waarin de Franse acteur Denis Lavant zich opdeelt in 11 (of 12) rollen. Niks begreep u ervan, of alles. Verscheidene lezers namen het op voor de met afstand minst-begrepen-film-van-het-jaar. Meneer Leenstra uit Bolsward: 'Dieptepunt: Holy Motors in een zaal met slechts één andere bezoeker. Foei! (Niet de film, maar het gebrek aan publiek.)'

Dieptepunten meldde u vanzelfsprekend ook, waarbij de namen Jan, Woody, Smit en Allen veelvuldig vielen, in relatie tot de grotestads-oden To Rome With Love (48) en Het bombardement (169). Maar de algemene constatering luidde: 2012 was een puik filmjaar.

Er werd 1.274 keer online gestemd; 34 lezers stuurden een briefkaart. Een deel van de respondenten gaf aan moeite te hebben met het 'verslepen' van de films op de website. Volgend jaar zal dat soepeler gaan, beloven wij.

De winnaars van een Paul Verhoeven-dvd-box (met daarin twintig van diens favoriete films) krijgen een dezer dagen bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Meer over de film van het jaar volgens Volkskrant-lezers en recensenten van de krant in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden