tv-recensieHaroon Ali

‘Dit vindt Nederland’ is een soort Twitter TV, waar je ongeremd je wilde meningen kunt spuien

null Beeld

Voor de mensen die Dit vindt Nederland op SBS 6 nog niet hebben gezien, en dat is heel Nederland min honderdduizend kijkers, eerst een uitleg over de opzet. Strafpleiter Natacha Harlequin legt vijf stellingen over min of meer actuele onderwerpen voor aan vier min of meer bekende Nederlanders, die door elkaar heen kakelen met hun ongefundeerde meningen. Daarna wordt via een videoscherm een ervaringsdeskundige ondervraagd – met natuurlijk een vertraging op de lijn – en zien we de uitslag van de peiling. Is Nederland het nou eens of oneens met de stelling?

De werkelijkheid wordt versimpeld en de nieuwsaanleiding wordt in filmpjes gereduceerd tot ‘de kern’. Er is in de discussie geen tijd voor verdere uitleg of enige twijfel, omdat we snel door moeten naar het volgende dilemma. ‘Kort antwoord alsjeblieft’, zegt Harlequin bijvoorbeeld. ‘Maak je zin af.’ Tegelijkertijd is er weinig regie over de ego’s aan tafel, die elkaar al na twee zinnen interrumperen en niet willen luisteren. Daardoor dringt geen enkele zin door, geen mening blijft je bij. Het programma lijkt eindeloos te duren en na afloop zit je uitgeblust op de bank.

Harlequin kreeg eind juni veel lof voor haar indrukwekkende én genuanceerde gesprek met de mannen van Veronica Inside over racisme in Nederland. Ik was dus enthousiast en nieuwsgierig, maar Dit vindt Nederland is juist het tegenovergestelde van de toenadering die in dat eerdere gesprek plaatsvond. Het is een soort Twitter TV, waar mensen hun wilde gedachten kunnen spuien en standpunten baseren op halve waarheden en willekeurige cijfers. Het praatprogramma kijkt als een feed waar je doorheen scrolt, maar niks van registreert, omdat je alleen wat flarden van informatie meekrijgt.

Natacha Harlequin en haar panel in ‘Dit vindt Nederland’.  Beeld Talpa
Natacha Harlequin en haar panel in ‘Dit vindt Nederland’.Beeld Talpa

Wordt dit de volgende Talpa-flop, na 6 Inside, Ladies Night en de 5 Uur Show? John de Mol heeft in ieder geval nog niet de juiste formule gevonden voor een newsy talkshow. Dit vindt Nederland is ‘het programma waarin de mening van iedere Nederlander telt’, maar je hoeft niet iedere mening in een programma te proppen. Mensen kunnen zich steeds slechter concentreren, dus die infobesitas moet je niet voeden. Mijn advies als overprikkelde kijker: minder stellingen, minder roeptoeters aan de desk en meer tijd voor ervaringsdeskundigen die weten waarover ze praten.

Online bleven de reacties ook uit, dus Dit vindt Nederland stimuleert vooralsnog geen debat onder kijkers. Waar wel druk over werd gediscussieerd, was Lang leve de liefde, het SBS-datingprogramma dat vóór de talkshow wordt uitgezonden en meer mensen weet te boeien. Daarin zagen we de verbale oorlogsvoering tussen de vrijgezelle zestigers Robert en Lenne. Hij vindt de vrolijke levensgenieter ‘niet slank’ genoeg. Ook heeft ze door haar korte coupe een ‘streng, feministisch’ uiterlijk. Robert is blind voor het feit dat hij zelf kaal, corpulent en lomp is. Zo kreeg de kijker een mooi lesje over seksisme en oneerlijke schoonheidsidealen. Alleen niet op de plek waar ik het had verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden