Review

Dit stuk gaat over de top en is daarom zo leuk

De eigentijds zedenschets met linkse Margje en dakloze Jan gaat over de top en is daarom zo leuk. Lies Visschedijk speelt Margje en Marcel Musters is Jan: heerlijk herkenbare personages.

Lies Visschedijk in Een flinke linkse vrouw. Beeld Bellevue Lunchtheater
Lies Visschedijk in Een flinke linkse vrouw.Beeld Bellevue Lunchtheater

Margje is een zorgzaam type dat afgedankte kamerplanten van straat haalt en thuis opkalefatert. Af en toe ontfermt ze zich ook over een eenzame asielzoekster uit Somalië die ze in de supermarkt leert boodschappen doen. Als de voorstelling Een flinke linkse vrouw naar een tekst van Aaf Brandt Corstius begint, heeft Margje net een nieuwe protégé gescoord: Jan, verkoper van de daklozenkrant.

Margje en Jan - een paar apart. Zij op een verzenuwde manier empathisch; hij een atypische dakloze, want een gewone Nederlandse man die door zijn ex het huis uit is gezet. In haar wereldwinkelachtige interieur biedt Margje hem een tijdelijk onderkomen. Maar onder haar goedwillendheid schuilt van begin af aan iets raars, iets engs.

Over de top

Zo ontrolt zich in Een flinke linkse vrouw een nogal merkwaardige relatie tussen twee onthechte mensen. In deze productie van Mugmetdegoudentand speelt Lies Visschedijk Margje en Marcel Musters is Jan. Deze acteurs hebben niet veel nodig om de aandacht van meet af aan vast te houden. Van hun personages maken ze herkenbare, heerlijke types: Visschedijk net iets te hoog in haar stem en gekmakend begripvol, Musters de rondborstige patser met charmante trekjes. Hij wordt steeds brutaler, zij hysterischer. Dat mondt uit in een grappige dans-act op Paul Simons Homeless en later op Afrikaanse muziek. De voorstelling gaat dan over de top, en is daarom zo leuk. Ondanks de realistische setting is dit samenzijn wel wat ongeloofwaardig en daardoor minder scherp dan Brandt Corstius' vorige Mug-stuk Fifty Fifty. Naar het eind toe ontspoort de eigentijdse zedenschets in een te geforceerd plot met te veel tekst & uitleg.

Een flinke linkse vrouw, Aaf Brandt Corstius, door Mugmetdegouden-tand. 31/10, Bellevue Amsterdam. Daar t/m 21/11.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden