KunstcolumnBor Beekman

Dit nare virus heeft ook de opnamen voor de reünie van de serie Friends uitgesteld

null Beeld

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Merlijn Kerkhof, Rutger Pontzen of Herien Wensink stelling in de wereld van film, ­muziek, theater of beeldende kunst.

Bor Beekman

‘Does anybody need another million dollar movie?’, zong – of kermde – Lou Reed op zijn majestueuze rock-’n-rollalbum New York, uit 1989.

Toen klonk een miljoen nog als veel, voor een film.

Does anybody need another hundred million dollar movie? In Hollywood hopen ze van wel.

Het goede nieuws: de entertainmentnieuwsstroom uit Hollywood handhaaft zich, vooralsnog. Al is ook die tak van de filmindustrie wel ontzet door het virus; hij stut nog slechts op twee peilers.

1) De uitdijende lijst van speelfilms en tv-series die averij oplopen, want uitgesteld, stilgelegd of zelfs afgeblazen.

2) De dagelijkse stroom van opbeurend bedoelde homemade video’s van thuiszittende sterren, die in hun villa-isolement plots ernstig aandacht tekortkomen. Online geposte filmpjes die zich uitstekend lenen voor een songfestivalachtige beoordeling. Leidend in dit coronaklassement: Arnold Schwarzenegger, knuffelend met zijn dwergpony en dwergezel. Helemaal onderaan: de groepsmarteling van John Lennon’s Imagine, onder leiding van Wonder Woman Gal Gadot.

Die eerste categorie nieuws betreft de serieuzere variant, waar heus leed achter schuilgaat. Geknakte dromen van filmmakers, plus de inkomensderving van al het filmpersoneel op de lagere spurten, nu werkloos thuis.

Het is ook sneu voor ons, de beoogde kijkers.

Maar wie de getroffen titels op een rij zet, ondergaat een sensatie die – wellicht – optreedt als we over een paar jaar de in hamsterpaniek gevulde voorraadkast uitruimen.

Heb ik dat écht ooit allemaal in huis gehaald?

Veel producten ook waarvan de houdbaarheidsdatum al bijna, of soms al heel lang, verstreken is.

Reboots van Honey, I Shrunk the Kids en Home Alone, plus die enorme sliert vervolgdelen, (E-)genummerd als droogvoer: Peter Rabbit 2, Fantastic Beasts 3, The Matrix 4, Jurassic World 6, Mission: Impossible 7, Fast and Furious 9.

Dit nare virus heeft ook de opnamen voor de reünie van de serie Friends uitgesteld.

En dan is er Avatar, die kassarecords brekende ecologische blockbuster van James Cameron uit 2009. De regisseur en 3D-pionier die zich sindsdien opsloot om aan het vervolgdeel te werken. En die om de zoveel tijd bekendmaakt dat het volgende avontuur van zijn blauwe natuurvolkje wéér vertraagd is, om dan meteen nóg een vervolgdeel aan te kondigen. Zo telt de Hollywoodplanning nu al vijf Avatar-delen, elk ingedeeld voor een release in de jaren twintig. En dat is nu weer onzeker; ook Camerons inmiddels vergevorderde opnamen liggen stil.

Wie actrice Kate Winslet eens in het blauw wil zien (ja, de Oscarwinnaar doet mee), zal nog even moeten wachten.

Na 1945, toen de bioscopen in Europa weer nazivrij waren, overspoelde Hollywood de buitenlandse markt met het gedurende de oorlogstijd opgespaarde filmaanbod. Zo werd de Amerikaanse culturele dominantie bestendigd.

Mogelijk heeft de huidige pauze een ander effect. En kunnen de bioscopen straks, als dit allemaal voorbij is, beginnen met een schone, frissere lei. Iets minder genummerde films op het menu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden